iPhone telefonlara şarj ayarı: USB-C bir ülkede daha zorunlu olacak

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge
iPhone telefonlara şarj ayarı: USB-C bir ülkede daha zorunlu olacak

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge

Avrupa Birliği’nin uzun süredir tartıştığı tek tip şarj cihazı ve bağlantı noktası zorunluluğu dünyanın öbür ucuna da örnek olmuşa benziyor. Güney Amerika ülkesi Brezilya’da iPhone telefonlar için USB-C şarj ve bağlantı cihazı zorunluluğu konuşuluyor.

Brezilya'nın telekom düzenleyicisi Anatel, ülkede satılan tüm akıllı telefonlar için USB-C şarj cihazlarını zorunlu hale getirme önerisiyle ilgili bir kamuoyu görüşmesi başlattı. Ülkenin düzenleyici kurumları ve yasa koyucular, telefonlar için ortak şarj cihazının USB-C olması yönünde kararlar alıyor. 

Avrupa Birliği de bu ayın başlarında ortak şarj cihazıyla ilgili bir yasa çıkardı ve USB-C'yi 2024'ün sonuna kadar akıllı telefonlar dahil bir dizi elektronik cihaz için zorunlu hale getirdi. Aynı şekilde ABD'de bazı demokrat politikacılar da benzer yasalar için baskı yapıyor.

Teknoloji sitesi The Verge’ün haberine göre, Anatel bir blog yazısıyla, “Uluslararası pazarda bahsi geçen hareketlerin farkında olan Anatel konuyu değerlendirdi ve Brezilya pazarında uygulamaya yönelik benzer bir yaklaşımla bir teklif sundu.” şeklinde bir açıklama yaptı. 

TEK TİP ŞARJ ZORUNLULUĞU APPLE'A YARAMIYOR

USB-C'nin yeni Android telefonlar için varsayılan şarj standardı haline geldiği göz önüne alındığında bu tür yasalar en çok iPhone telefon sahiplerini etkileyecek. Zira iPhone için üretici şirket Apple, USB-C yerine Lightning şarj ve bağlantı noktasını tercih ediyor. Yani bu konuda da Apple oldukça yalnız. Telefonların büyük çoğunluğu USB-C kullanırken, iPhone’larda Lightning yer alıyor. 

Bununla birlikte, Apple’ın USB-C iPhone'ları test ettiği uzun süredir söyleniyor. Zaten bu standardı tabletlerinin ve dizüstü bilgisayarlarının çoğunda zaten kullanmaya başladı. 

Brezilya’ya dönecek olursak, Anatel, USB-C'yi zorunlu hale getirmenin en önemli avantajı olarak e-atığı azaltmak ve müşteriler için bulunabilirliği artırmak olarak gösteriyor. Dezavantajları arasında ise uygulamaya geçiş aşamasında maliyetlerin artması ve yasanın şirketleri yeni, daha iyi standartlar geliştirmekten caydıracak olması gösterildi. 

Anatel, kamuoyu tepkisi sürecinin 26 Ağustos'a kadar süreceğini de ifade etti.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...