iPhone 14'ün mü derdin var! Çok daha masraflı olacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
iPhone 14'ün mü derdin var! Çok daha masraflı olacak

TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber Merkezi

Apple'ın 2022 yılında piyasaya sürdüğü iPhone 14 serisi akıllı telefonların onarım ücreti açıklandı. iPhone 14 sahipleri için tamir ücretleri diğer telefonlara kıyasla daha pahalı olacak.

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Akıllı telefon fiyatları son yıllarda ciddi bir şekilde artış gösterirken bu 'tuzlu' fiyatlar sadece sıfır telefonları kapsamıyor, artık iPhonetamir ücretleri de git gide daha pahalı hale geliyor. Üstelik, Apple gibi birçok telefon üreticisi, akıllı cihazlarının tamir edilmesini zorlaştıran bir tasarım benimsiyor. Hatta bazı markalara ait telefon modellerinin tamirinin sadece yetkili servisler tarafından yapıldığını belirtelim.

Teknolojik ürünlerin tamir edilebilirliğini puanlayan iFixit, iPhone 14 serisi akıllı telefon modellerinin onarılabilirlik puanlarını düşürdü. Bu noktada, iPhone 14 serisinin, standart modeller olan 14 ve 14 Plus'ın yanı sıra daha üst seviye modeller olan 14 Pro ve 14 Pro Max'ten oluştuğunu hatırlatalım. 

Gelelim iPhone 14'ün onarılabilirlik puanına... Apple ürünlerinin tamir edilebilirliğinin modüler olmayan tasarım, özel vidalar, belirli parçaların kullanımı ve üçüncü parti tamir servislerine yönelik eksik belge ve yazılımlardan kaynaklı olarak zor olduğu bilinen bir gerçek.

APPLE'IN SELF SERVİS TAMİR PROGRAMI DA İŞE YARAMADI

Öte yandan, Apple, geçtiğimiz yıl bazı ürünleri için 'self-servis tamir programı'nı başlattı. Bu program sayesinde kullanıcılar, belli başlı 'nispeten ufak' sorunlar için markadan tedarik ettikleri aletler sayesinde cihazlarını kendileri tamir edebiliyor. Ancak bu tamir kitleri piyasaya sürülse de henüz yapbozun 'eksik parçası' oldukça fazla.

iFixit ise iPhone 14'ün onarılabilirlik puanını 7'den 4'e kadar düşürdü. Bunun sebebi ise, self servis tamir programıyla iPhone 14'ün onarılabilirliği eski modellere kıyasla daha iyi ancak halen tam anlamıyla tamir edilebilirliği kolay bir cihaz değil. Platform, Apple'ın iPhone 14'te FaceID (yüz tanıma), batarya ve ekran tamirinin bağımsız yapılmasını engellemesini örnek gösteriyor.

Yani Apple'ın self servis tamir programı halen tam potansiyeline ulaşabilmiş değil. Zira Apple bu program kapsamında hâlâ kullanıcılarına, batarya - ekran ve arka panel değişimi imkanı sunmuyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...