İnternet kullanıcısının yeni gözdesi: Podcast

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İnternet kullanıcısının yeni gözdesi: Podcast
Teknoloji Haberleri  / HABER MERKEZİ

Dünya genelinde 18,5 milyar dolarlık bir pazara ulaşan podcast’ler CD’lerin ve plakların önüne geçmiş durumda. Türkiye’de her 10 internet kullanıcısından 2’si podcast dinlerken, erkekler tercihlerini eğlence, spor ve edebiyattan, kadınlar kişisel gelişim ve kültür sanattan yana kullanıyor

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Son yıllarda hızlı bir yükseliş gösteren podcast sektörü dünya çapındaki milyonlarca dinleyiciyi kendisine bağlıyor. Geçtiğimiz sene 18,5 milyar dolarlık bir pazara ulaşan sektör gençlerin tercihi hâline geliyor. 2023 yılı içerisinde 18 ülkedeki aylık podcast dinleyici sayısının yüzde 15,5 artışla 383,7 milyona, 2024 yılında ise 424,2 milyona ulaşması bekleniyor. Kullanıcı sayısındaki bu artış, pazarın büyüklüğünü de yakından etkiliyor. Nitekim küresel podcast pazarının 2022’de 18,52 milyar dolar değerinde olan hacminin 2023’ten 2030’a kadar yüzde 27,6’lık bileşik yıllık büyüme oranıyla büyüyeceği tahmin ediliyor.

Türkiye’de ise her 10 internet kullanıcısından 2’si podcast dinliyor. Podcast pazar payının önümüzdeki yıl 2 ila 4 kat aralığında artacağı tahmin ediliyor. 18-25 yaş arası dinleyicilerin eğlence, spor, hap bilgi, kültür sanat; 25- 35 yaş arasının spor, hap bilgi, edebiyat; 35- 45 yaş arasının kişisel gelişim, haber, edebiyat, kültür sanat ve 45 yaş üstünün ise haber, kişisel gelişim, edebiyat podcastlerini dinlediği ülkemizde erkekler tercihlerini eğlence, spor ve edebiyattan, kadınlar kişisel gelişim ve kültür sanattan yana kullanıyor.

GÜNDE EN AZ BİR SAAT

GWI tarafından yapılan araştırmaya göre podcast’ler CD’lerin ve plakların önüne geçmiş durumda. Dünyada her beş internet kullanıcısından birinin günde ortalama 1 saat 2 dakika harcadığını dile getiren Karma Türkiye CEO’su ve Kurucu Ortağı Dilruba Özcan Hocaoğlu “Nasıl ki görüntü platformları ve ara teknolojileri hızlı bir şekilde gelişti ise aynı hız muhtemelen önümüzdeki dönemlerde ses teknolojilerinde yaşanacak. Ses analizleri, yapay zekâ dil çevirileri, ses reklam analiz teknolojileri konularında ara yazılım teknoloji şirketleri çalışmaya başlamış durumda. Üretici ve kullanıcının artması ile ses analiz teknolojisi, yapay zekâ ses teknolojisi geliştiren yazılımlar da artacak. Doğal olarak rekabet de artacak” dedi. Podcast pazarındaki büyümeyle beraber reklam gelirlerinde de bir artış yaşandığına dikkat çeken Hocaoğlu “2021’deki PwC analizine göre ABD podcast endüstrisinin reklam gelirleri 2018’de 479 milyon dolardan 2021’de 1,5 milyar dolara yükseldiği belirtiliyor ve 2024’te de 4,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Şu an ülkemizdeki reklam pazarının farkındalığı her geçen gün artıyor” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...