Instagram'da rap müzik tartışması: Gözetim kurulu polis tarafından kaldırtılan şarkıyı geri yükletti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Instagram'da rap müzik tartışması: Gözetim kurulu polis tarafından kaldırtılan şarkıyı geri yükletti

TEKNOLOJİ Haberleri

Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta’nın yarı bağımsız gözetim kurulu, şirketi Metropolitan polisinin talebi üzerine Instagram'dan orijinal olarak kaldırılan bir müziği eski haline getirmeye zorladı. Amerikalı rapçi Chinx'in (OS) ‘Secrets Not Safe’ adlı şarkısından kısa bir alıntı olan klip, şiddete yol açabileceği gerekçesiyle Instagram’dan kaldırılmıştı.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ana şirketi Meta, geçtiğimiz yıl en yüksek profilli içerik denetleme davalarında bağımsız kararlar vermekle görevli 20 gazeteci, akademisyen ve politikacıdan oluşan bir gözetim kurulu oluşturdu. Salı günü gözetim kurulu, bir çete saldırısına gönderme yapan bir müziğin Instagram’dan kaldırılmasını tartıştı. Chinx’in 'Secrets Not Safe' isimli şarkısından alınan bir klip, İngiltere polisinin ‘şiddeti teşvik ettiği’ yönündeki bildirimi üzerine Ocak ayında Instagram’dan kaldırılmıştı. Ancak kurul, şarkının yeniden Instagram’da yayınlanması yönünde karar aldı.

Gözetim kurulunun kararına göre, Meta'nın eylemlerinin politikaları, değerleri veya insan hakları sorumlulukları ile uyumlu olmadığı belirtildi. Sosyal medya devi, kurulun tavsiyelerini kabul ederse, CEO Mark Zuckerberg liderliğindeki şirket, özellikle belirli ölçülü kararların neden alındığına ilişkin şeffaflığı artırarak, dünyanın dört bir yanındaki polis ve hükümetlerle etkileşim biçimini değiştirecek.

POLİS ŞARKIYI ŞİKAYET ETTİ, KURUL ŞİKAYETE KARŞI ÇIKTI

Meta, hesap sahibinin itirazından sonra müzik videosunu geri yükledi. Ancak şirket, kolluk kuvvetlerinin ikinci bir talebinden sonra videoyu hızla tekrar kaldırdı çünkü video ‘örtülü bir şiddet tehdidi’ içeriyordu. Bununla birlikte, drill müziği (rap tarzı) genellikle agresif sözler içerir ve çete şiddeti ve suç gibi konuları kapsar ancak tür ile şiddet arasındaki bağlantılar oldukça tartışmalıdır. Gözetim kurulu Salı günü yaptığı açıklama, Meta'nın içeriğin inandırıcı bir tehdit olduğunu gösterecek yeterli kanıtı olmadığını ve videonun sanatsal doğasına daha fazla ağırlık vermesi gerektiği yönündeydi.

Bu arada, Birleşik Krallık'ın gelecek yıl yasalaşacak olan çevrim içi güvenlik yasası, platformları ‘yasal ancak zararlı’ olduğu düşünülen içeriği kaldırmaya zorlayabilir. Bu önlem, dijital içeriğin düzenlenmesinde yeni bir küresel emsal olacak ve mahremiyet savunucuları bunun ifade özgürlüğünü sınırlayacağını savunuyor.

(Financial Times, The Guardian)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...