Tıp dünyasında yeni adım: İlk insan denemesi gerçekleşti

Teknoloji ve yapay zeka dışında ek olarak tıp alanındaki gelişmeler de son hızla devam ediyor. New York merkezli Precision Neuroscience adlı şirket insan beynine implant yerleştirmeyi başardı.
Dünya; teknoloji, yapay zeka ve tıp konusunda son yıllarda birçok gelişme kaydetti. Fakat beyinle ilgili hala çözülemeyen birçok soru işareti var. Elon Musk'ın nöroloji şirketi Neuralink ve ek olarak West Virgina Üniversitesinde görev yapan cerrahların yer aldığı New York merkezli girişim Precision Neuroscience beyne hasar vermeden implant yerleştirme çalışmaları yapıyor.
İMPLANTLARIN İNSANLARA YARDIMCI OLMASI İSTENİYOR
Beyne zarar vermeyecek şekilde geliştirilen implantlar, selofan benzeri bir malzemeden yapıldı. Beynin içine değil yüzeyine yerleştirilen implantlar; 15 dakika boyunca hastaların şakak loblarının bir kısmındaki elektriksel aktiviteyi okudu, kaydetti ve haritalandırdı.
Precision Neuroscience'in baş sorumlusu pilot çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada "Teknolojimiz ilk kez insan hastalara ulaşıyor." dedi. Öte yandan belirtmek gerekiyor ki çalışmanın hastalar için düşük risk oluşturması nedeniyle Gıda ve İlaç Dairesi yani FDA'dan onay alması gerekmiyordu. Fakat beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) bir parçası olmak için FDC onayı alması gerekecek.
Çalışmayla ilgili ortaya çıkan rapor, beyin tümörü ve epilepsi nöbetlerini tespit etmek için FDA onayı alacaklarını belirtti. Ancak BCI denemesinin ne zaman başlayacağıyla ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Firma, çalışma sonucunda hastalara yerleştirilen implantlar sayesinde zihin kontrolüyle vücudun harekete geçmesini sağlamak istiyor.
West Virginia Üniversitesi'nden Peter Konrad, çalışmayla ilgili şu sözleri söyledi:
"Engelli hastalar için işlevi veya hareketliliği geri kazanmamıza izin veren yeni nesil daha anlamlı arayüzlerin zirvesindeyiz."
(Wired)