İnsan bedeninin içinde yüzebilen robot dehşete düşürdü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İnsan bedeninin içinde yüzebilen robot dehşete düşürdü

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, tedavi yöntemlerini geliştirmek üzere önemli bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, insan vücudunun içinde yüzebilen minik robot geliştirdi.

Bilim insanları, pullu memeli hayvan türü olan pangolinden esinlenerek insan vücudunun içinde yüzebilen küçük robot geliştirdi. Araştırmacılar, yumuşak robotun yük bırakabildiğini, ısınabildiğini, kanamayı durdurabildiğini ve birçok şeyi yapabildiğini açıkladı. Peki, bu küçük robotlar ne işe yarayacak? Bilim insanları, robotları geliştirebilmeleri halinde mide ve bağırsak gibi ulaşılması oldukça zor olan organlara bu robotları göndererek gerekli cerrahi işlemleri yapabilmeyi umuyor.

Independent'ın aktardığı bilgilere göre, araştırma ekibi robotu şimdilik sadece deney dokusu üzerinden test etti. Deneylerde robotun 70 santigrat dereceye kadar ısınabildiği, kanser tedavisinde ya da kanamayı durdurmada yararlı olabilecek şekilde doku üzerinde tıbbi tedaviler gerçekleştirebildiği ve ilaçları vücutta istenilen yere bırakabildiği görüldü.

PANGOLİNLERDEN ESİNLENDİLER

Araştırmacılar, pullarla kaplı bir memeli olan ve bu yüzden kaçak avlanma tehdidi altında bulunan pangolinlerden esinlenerek minik robotu geliştirdi. Pulların sert bir zırhla kaplı olmasına rağmen esnek ve sorunsuz bir şekilde hareket etmelerinden ilham aldılar. Bunu sağlayan şey, bu sert pulların üst üste binen bir yapıda birbirine uyması ve bu sayede birbirlerinin üzerine geçebilmeleridir. İşte bilim insanları yaptıkları robotta da bunu yaptı. 

Son derece küçük boyutları 1 cm-2 cm-0,2 mm olduğundan 'milirobot' adı verilen bu robotlar, aynı türden üst üste binen pul tasarımını kullanıyor. Tıpkı esinlendikleri pangolinler gibi ısınabiliyor, şekil değiştirebiliyor ve yuvarlanabiliyor. 

Çalışma, Nature Communications adlı akademik dergide 'Pangolin-inspired untethered magnetic robot for on-demand biomedical heating applications' başlıklı makaleyle yayımlandı. 

(Kaynak: Independent) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...