İngiltere’ye düşen göktaşında çarpıcı bulgular keşfedildi: Dünyamızdakiyle neredeyse aynı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İngiltere’ye düşen göktaşında çarpıcı bulgular keşfedildi: Dünyamızdakiyle neredeyse aynı

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, geçtiğimiz yıl İngiltere’deki bir kasabaya düşen göktaşının okyanusların oluşumuna ilişkin önemli bilgiler sağladığını açıkladı. Göktaşının Dünya’daki suyla neredeyse aynı olan su içerdiği bulundu.

Geçtiğimiz yıl İngiltere’nin Cotswolds bölgesindeki Winchcombe kasabasına bir göktaşı düştü. Göktaşı düştüğünde dev bir ateş topunun gece gökyüzünü aydınlattığı belirtilmişti. Daha sonra insanlar, evlerinin bahçelerinden, yollardan ve tarlalardan 500 gramdan fazla kararmış molozları topladı. Londra Doğa Tarihi Müzesi (NHM) kalıntıları incelemeleri için Avrupa’daki araştırmacılara verdi. Nihayetinde araştırmacılar analizlerini bitirerek, sonuçları yayımladı.

Araştırmacılara göre, göktaşı Dünya’daki suya benzer şekilde su barındırdığı için okyanusların oluşumuna ilişkin önemli bilgiler sağlayabilir. Göktaşında su bulunması, uzaydan gelen kayaların milyarlarca yıl önce gezegenin ilk zamanlarında su da dahil olmak üzere önemli kimyasal bileşenleri getirdiği fikrini destekliyor.

GÖKTAŞINDAKİ SU BUHARLAŞMIŞ

Su, Dünya yüzeyinin dörtte üçünü kaplar ve yaşamın ortaya çıkması için çok önemlidir ancak kökenleri bilim dünyasında hala tartışılıyor. Günümüzde Dünya’da bu kadar çok suyun olması (yüzeyinin yüzde 70'i okyanuslarla kaplı) sonradan su eklendiğini düşündürtüyor. Bunun donmuş su içeren kuyruklu yıldızlardan gelmiş olabileceğine yönelik bir teori de var ancak kimyalarının pek uyumlu olmaması düşündürüyor.

İngiltere’ye düşen göktaşında çarpıcı bulgular keşfedildi: Dünyamızdakiyle neredeyse aynı

Geçtiğimiz yıl Gloucestershire'daki bir araba yoluna düşen 4,6 milyar yıllık bir göktaşı, suyun dış Güneş sistemindeki asteroitlerden Dünya'ya geldiğine dair bugüne kadarki en ikna edici kanıtlardan bazılarını sağlıyor. Bu son çalışma, asteroitlerin Dünya'daki suyun oluşumuna katkı sağladığı fikrini destekliyor. 

JÜPİTER YAKINLARINDAN DÜNYA’YA GELMİŞ

Şubat 2021'de İngiltere'ye düşen bu göktaşı, sadece birkaç saat sonra toplanmıştı. En büyük parçalardan biri Wilcock ailesinin evinin araba yolunda keşfedildi ve yakındaki bahçelerde birkaç küçük parça daha bulundu. Ayrıca Birleşik Krallık'ta bulunan ilk karbonlu kondrit göktaşı oldu, bunlar, Güneş sisteminin oluşumu sırasında mevcut olan malzemeleri içeren en eski göktaşları sınıfıdır. En önemlisi üzerine herhangi bir yağış olmadan toplandı ve neredeyse anında analiz edildi, bu da onu nadir bulunan kontamine olmayan bir örnek haline getirdi.

Gelen göktaşı ayrıca 16 özel meteor kamerası ve çok sayıda kapı zili ve araç kamerası tarafından görüntülendi, bu da bilim insanlarının Güneş sisteminde nereden geldiğine dair doğru bir yörünge üretebilecekleri anlamına geliyor. Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, göktaşının Jüpiter yakınlarındaki bir asteroit gövdesinden geldiği sonucuna varıyor.

Araştırma ayrıca, göktaşının ağırlığının yüzde 11'ini suyun oluşturduğunu ve Dünya'daki suya çok benzer bir oranda hidrojen atomu içerdiğini gösterdi. Bazı bilim insanları, göktaşının su da dahil olmak üzere uçucu içeriğinin çoğunu buharlaştıracak kadar sıcak olduğunu söylüyor.

Winchcombe göktaşından elde edilen analizle ayrıca dünya dışı amino asitler içerdiğini, yaşamın kökeni için temel yapı taşları olan prebiyotik moleküller barındırdığını ortaya koyuyor.

(The Guardian / BBC Türkçe) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...