Hubble o anları görüntüledi: Milyonlarca ışık yılı uzaklıkta üç galaksi çarpıştı

Düzenleyen:
Hubble o anları görüntüledi: Milyonlarca ışık yılı uzaklıkta üç galaksi çarpıştı

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bir görüntüyü yayınladı. 30 yılı aşkın bir süredir uzayda gözlemevi görevi üstlenen araç, üç galaksinin çarpıştığı anı yakaladı.

Bilim insanları uzaydan benzersiz görüntüler elde etmeye devam ediyor. Hubble Uzay Teleskobunun çektiği yeni paylaşılan bir görüntü görenleri hayrete düşürdü. Teleskop, Yengeç takımyıldızında Dünya’dan 681 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan üç gök ada birleşmesini görüntüledi. Görüntüdeki toz kütlesi ve parlak yıldız girdaplarıyla görülen galaktik üçlü, IC 2431 olarak isimlendirildi. 

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) konu hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamaya göre, Hubble Uzay Teleskobu, devam eden bir üçlü gök ada birleşmesinin yanı sıra, bu galaktik üçlünün yerçekimi etkileşimlerinin neden olduğu çalkantılı bir yıldız oluşumu ve gelgit çarpıklığı karışımını yakaladı.

ÜÇ GALAKSİ ÇARPIŞMASI

Görüntüyü, Galaxy Zoo isimli programda Hubble teleskobunun çektiği görüntüleri inceleyen bilim ekibi elde etti. Galaksilerin çarpışma anına dair bilgiler sunan bu görüntüye bakıldığında, kalın bir toz bulutu bu görüntünün merkezini kapatıyor. Ancak arka plandaki bir galaksiden gelen ışık dış uçları aşıyor.

Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobunun güçlü Gelişmiş Kamerasını kullanarak, gönüllülerin belirlediği daha sıra dışı gök adalardan bazılarına yakından baktı. Projede bilim insanları, şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük galaksi sayımını yaparak, 900 binden fazla incelenmemiş galaksiyi sınıflandırmaya çalıştı. Proje, profesyonel bir astronom için yıllarca sürecek bir çalışmayı sadece 175 günde başardı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...