Huawei gizli mikroçip fabrikaları kurmakla suçlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Huawei gizli mikroçip fabrikaları kurmakla suçlanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian

ABD merkezli yarı iletken çip derneği, Çinli teknoloji firması Huawei'nin yasağı delerek en az iki tesis satın aldığını ve üç tesis daha inşa ettiğini iddia etti.

İddiaya göre Huawei, önde gelen bir yarı iletken üreticileri derneği tarafından, teknoloji şirketinin ABD yaptırımlarını atlatmasına yardımcı olmak için Çin genelinde bir dizi gizli çip üretim tesisi inşa etmekle suçlanıyor. Bloomberg'in haberine göre, Washington merkezli Semiconductor Industry Association (Yarı İletken Endüstrisi Birliği) tarafından yayınlanan raporlar, Çinli teknoloji firmasının geçen yıl çip üretimine geçtiğini ve hükümetten tahmini olarak 30 milyar dolar devlet fonu aldığını gösteriyor. Ayrıca Huawei'nin mevcut en az iki tesisi satın aldığını ve üç tesisi ise inşa etmek üzere olduğu belirtiliyor.

ABD ticaret departmanı, güvenlik endişeleri nedeniyle 2019 yılında Huawei'yi ihracat kontrol listesine eklemişti. Şirket ise güvenlik riski olduğunu reddediyor.

Eğer Huawei, Yarı İletken Endüstrisi Birliği'nin iddia ettiği gibi başka şirketlerin isimleri altında tesisler inşa ediyorsa, ABD hükümetinin Amerikan çip üretim ekipmanlarını dolaylı olarak satın almaya yönelik kısıtlamalarını aşmış olabilir. 

ABD KURALLARI KATILAŞTIRIYOR

Huawei, ABD'de çoğu tedarikçinin kendilerine lisans verilmediği sürece şirkete ürün ve teknoloji göndermesini kısıtlayan bir kısıtlamaya tabi tutuldu. Yetkililer firmanın, teknolojik cihazların beyni niteliğindeki yarı iletken çipleri satın alma veya tasarlama kabiliyetini kısıtlamak için yasakları sıkılaştırdı.

2019'da Trump yönetimi, bazı Çinli şirketlerin ABD hükümetine ve ulusal güvenliğe yönelik 'kabul edilemez riskler' taşıdığını ileri sürerek ulusal ekonomik acil durum ilan etti. Huawei'nin adı belirtilmemişti ancak bu, ABD'nin şirkete yönelik aylarca süren baskısını takiben atılan bir adımdı. 

Biden yönetimi, iki partili anlaşmanın nadir bir örneği olarak Çin'e ve onun teknoloji etkisine karşı sert duruşunu sürdürdü. Ayın başında Joe Biden, ABD'nin Çin'deki hassas teknolojilere yaptığı belirli yatırımları yasaklayan ve diğer teknoloji sektörlerindeki fonların hükümete bildirilmesini zorunlu kılan bir idari kararnameyi imzaladı. Karar, Çin kuruluşlarına üç sektördeki belirli ABD yatırımlarını yasaklıyor veya kısıtlıyor; yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri.

Biden, Kongre'ye yazdığı bir mektupta, Çin gibi ülkelerin "askeri, istihbarat, gözetleme veya siber yetenekler açısından kritik önem taşıyan hassas teknolojiler ve ürünlerde" ilerleme tehdidiyle başa çıkmak için ulusal acil durum ilan ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Biden, 50 milyar dolarlık bir yatırım programı olan Çip Yasası'nı onayladı. Bu yasanın amacı, ABD'nin yarı iletken araştırma, geliştirme ve üretimini hızlandırarak, otomobillerden ev aletlerine ve savunma sistemlerine kadar her şeyin temelini oluşturan bu teknolojide ülkeyi lider hale getirmek. ABD, küresel mikroçip üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu üretiyor ancak en gelişmiş çiplerin üretimini yapan ülke konumunda değil. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...