NATO’da ilk! Hollanda silahlı kara robotlarını sahaya sürdü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NATO’da ilk! Hollanda silahlı kara robotlarını sahaya sürdü

TEKNOLOJİ Haberleri

Hollanda, dört silahlı kara robotu yani insansız kara aracı (İKA) konuşlandırarak bunu yapan ilk NATO ülkesi oldu. Robotlar, Estonya savunma şirketi Milrem Robotics tarafından inşa edilen Paletli Hibrit Modüler Piyade Sistemleri (THeMIS) olarak tanımlanıyor. Bir tank gibi basamaklara sahip İKA’lar, çeşitli silahları kullanabilir.

Askeri ve istihbarat ticareti dergisi Janes’in haberine göre, Hollanda Savunma Bakanlığı test amacıyla ilk silahlı insansız kara araçlarını konuşlandırmaya başladı. İlk olarak 12 Eylül’de İKA’lar konuşlandırılırken, Hollanda ordusu tarafından sağlanan fotoğraflar, makineli tüfeklerle donatılmış İKA’ları gösteriyor.

Hollanda Kraliyet Ordusu'nun Robotik ve Otonom Sistemi komutanı Yarbay Sjoerd Mevissen, Janes dergisine yaptığı açıklamada, “Hareketli bir deneyde dört silahlı insansız makine yerleştirdik. Bildiğim kadarıyla, bunu daha önce Batı'da görmemiştik... Makineler askeri bir ortamda operasyonel bir birimde deneysel kullanım için teslim edildi. Bunlar sadece bir eğitim sahasındaki testler değildir. Rusların gözleri ve kulakları doğrudan üzerimizde ve bu nedenle yarı operasyonel bir ortamdayız.” dedi.

BİRÇOK ÜLKEDE SİLAHLI İNSANSIZ KARA ARAÇLARI KULLANILIYOR

Makineli tüfek taşıyan robotlar, dünyanın gördüğü ilk robotlar değil. Estonya, ilk olarak 2019'da Mali'de THeMIS'in silahsız bir versiyonunu konuşlandırdı. Rus Savunma Bakanlığı, 2018'de Suriye'de silahlı İKA’ları konuşlandırdığını doğruladı. İran da kendi İKA’larını geliştiriyor ve 2019'da Heidair-1 isimli silahlı insansız kara aracını sosyal medyada tanıttı.

İran'ın küçük böcek benzeri insansız kara aracı bulunurken, hem Rusya'nın Uran-9'u hem de Estonya'nın THEMIS'i daha büyük ve daha ölümcül ekipman taşıyabiliyor. Uran-9, 30 mm 2A72 otomatik top ve dört adet 9M120-1 Ataka tanksavar güdümlü füze taşıma kapasitesine sahip ve bu da onu korkutucu ve ölümcül bir katil robot gibi gösteriyor.
Bununla birlikte bazı haberler, Rusya'nın İKA'sının Suriye'de iyi çalışmadığını ve kontrolörle bağlantısını tekrar tekrar kaybettiğini gösteriyor.

Yaz aylarında, sırtına bağlı bir saldırı tüfeği olan bir robot köpeğin videosu internette viral oldu. Bu ayın başlarında Boston Dynamics, robot köpek markası Spot'u silahlandırmayacağına dair söz verdi. Video ürkütücüydü ve Boston Dynamics'in duyarlılığı halkı sakinleştirmeyi amaçlıyordu ancak gerçek şu ki şimdilik ülkeler kara araçlarına silah entegre edip ateş etmesini istemiyor. Genellikle insansız kara araçları başka amaçlarla kullanılıyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...