Hindistan'ın uzay aracı Ay'da gizemli bir hareketlilik fark etti
Hindistan'a ait Ay keşif aracı, 23 Ağustos Çarşamba günü Ay'ın güney kutbuna yumuşak iniş yaparak tarihe geçmişti. Chandrayaan-3 adını taşıyan araçtan yeni bir haber var. Uzay aracı, Ay yüzeyinde sismik hareket tespit etmiş olabilir.
Hindistan'ın Chandrayaan-3 Ay görevi, 1970'lerden bu yana Ay'daki ilk sismik verileri kaydetmiş olabilir. Uzay aracının Ay'da tespit ettiği hareketlilik eğer gerçekten de sismik veriler ise ve bu doğrulanırsa, bilim insanları Ay'ın iç kısımlarında neler olduğuna ilişkin daha fazla veri elde edebilir.
'Gümbürtü' olarak tanımlanan hareketlilik, uzay aracının parçası olan Vikram iniş aracının yerleşik Ay Sismik Aktivite Cihazı (ILSA) tarafından kaydedildi. Bu, Ay'daki ilk Mikro Elektro Mekanik Sistemler (MEMS) teknolojisine dayalı cihaz ve aracın yüzeyde hareket eden Pragyan gezgininin sismik gürültüsünü kaydetmeyi başarmıştır. Ancak aynı zamanda deprem veya çarpma gibi doğal bir olay olabilecek türden hareketlilik ve sesleri de kaydettiği ortaya çıktı.
UZAY AJANSI DEPREM OLUP OLMADIĞINI ARAŞTIRIYOR
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) yaptığı açıklamada, "ILSA'nın temel amacı doğal depremler, darbeler ve yapay olaylardan kaynaklanan yer titreşimlerini ölçmek. Gezginin 25 Ağustos 2023'teki navigasyonu sırasında kaydedilen titreşimler şekilde gösterilmektedir. Ayrıca 26 Ağustos 2023'te kaydedilen doğal görünen bir olay da gösteriliyor. Bu olayın kaynağı şu anda araştırılıyor." ifadesine yer verdi.
ILSA tarafından keşfedilen hareketlilik son derece heyecan verici. Zira bugüne kadar Ay için sahip olduğumuz en iyi sismik veriler, 1960'ların sonlarında ve 1970'lerde Apollo programı tarafından toplanan verilerdi. Ay'ın kayalık yüzeyinin nasıl bir düzene sahip olduğunu hala bilmiyoruz ve bilim insanları daha fazla bilgi elde etmek için can atıyor. Sismik veriler bunu çözmede uzun bir yol kat edebilir.
HİNDİSTAN'IN AY ARACI UYKUYA DALDI
ISRO'nun Ay'a inişinin üzerinden yalnızca birkaç hafta geçmiş olmasına rağmen, şimdiden bir dizi bilimsel gözlem gerçekleştirdi ve güney kutbundaki ilk elementleri tespit etti. Artık hem iniş aracı hem de gezici şu anda uyku modunda. Bunun nedeni ise şu anda Ay'da bulundukları yer gece konumunda ve bu da yaklaşık 14 gün sürecek.
Vikram ve Pragyan, kendilerinden önceki diğer Ay araçları gibi Güneş enerjisiyle çalışıyor, bu da pillerinin şarj edilemediği geceleri 'uyku moduna' geçmek zorunda kaldıkları anlamına geliyor. Vikram ve Pragyan, Ay'ın gizemli güney kutbundaki keşiflerine yeniden başlayacakları 22 Eylül günü uykusundan uyanacak.