Hindistan'a ait uzay aracının parçası Dünya'nın yörüngesine girdi
Hindistan'ın uzay ajansı ISRO, Chandrayaan-3 Ay aracına ait itiş modülünün Dünya'nın yörüngesine girdiğini duyurdu. Bu durumun, orijinal görev planının bir parçası olmadığı açıklandı. Ancak itiş modülünün yörüngeye girmesi, ISRO'yu gelecekteki görevlere, özellikle de iddialı Ay Örneği İade Görevine hazırlamak için oldukça önemli bir deneme olarak görülüyor.
Geçtiğimiz yaz döneminde Hindistan, Dünyamızın uydusu Ay'ı keşfetmek amacıyla Chandrayaan-3 aracını fırlatmıştı. Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), Ay'ın güney kutbuna inen Chandrayaan-3 uzay keşif aracını Ay yüzeyine doğru iten modülün tekrar Dünya yörüngesine döndüğünü açıkladı. Ay'ın etrafında dönen modül toplamda yaklaşık olarak 384 bin kilometre yol katetti.
Chandrayaan-3'ün yaklaşık üç hafta süren Ay yolculuğunda aktif olan itiş modülünün güneş paneli ve altına yerleştirilmiş motordan oluşan büyük bir ünite olduğu bilgisi verildi.
Hindistan'ın 14 Temmuz'da uzaya gönderdiği Chandrayaan-3 keşif aracının yaklaşık 2 hafta süren Ay görevi esnasında itiş modülü Ay yörüngesinde kalmış ve keşif aracından gelen verileri Dünya'ya ileten bir geçiş noktası görevi görmüştü.
AY'A YUMUŞAK İNİŞ YAPMAYI BAŞARAN 4. ÜLKE OLDU
Hindistan'ın Ay'ın güney kutup bölgesinde inceleme yapması için 14 Temmuz'da uzaya gönderdiği Chandrayaan-3'ün, 23 Ağustos'ta Ay'a başarılı iniş yaptığı bildirilmişti.
Hindistan, Chandrayaan-3 uzay keşif aracının başarılı inişiyle, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin'den sonra Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren 4'üncü ve Ay'ın 'güney kutbu yakınlarına yumuşak iniş yapabilen' ilk ülke olarak tarihe geçti.
Ay'ın yüzeyini incelemesi hedeflenen iniş platformu ve gezgin araç modüllerinden oluşan yaklaşık 3,9 ton ağırlığındaki uzay keşif aracının, bilim insanlarının donmuş su ve değerli elementlerin önemli rezervlerini barındırabileceğine inandıkları, keşfedilmemiş bir bölge olan Ay'ın güney kutbuna inişinin ardından 14 gün görev yapacağı açıklanmıştı.