Hindistan tarihi Ay roketini fırlattı

Hindistan’ın Chandrayaan-3 aracı, şimdiye kadar çok küçük bir bölgesi keşfedilen Ay’ın güney kutbuna inmeyi hedefliyor. Araç, cuma günü (bugün) yerel saatle 14.35’te fırlatıldı.
Hindistan, Ay’ın az bir bölgesi keşfedilen güney kutbuna ilk inmeyi hedefleyen üçüncü Ay misyonunu başlattı. BBC’nin haberine göre, yörünge aracı, iniş aracı ve gezginciye sahip Chandrayaan-3 aracı, Sriharikota uzay merkezinden cuma günü yerel saatle 14:35'te kalkışa geçti. Uzay yetkilileri, aracın 23-24 Ağustos tarihlerinde Ay’a ulaşacağını söyledi. Başarılı olursa, Hindistan; ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin'in ardından Ay'a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke olacak.
Chandrayaan-1 proje direktörü, aracın “Ay yüzeyinde su için ilk ve en ayrıntılı aramayı gerçekleştirdiği ve Ay’ın gündüzleri bir atmosferi olduğunu tespit ettiğini” söyledi.
HİNDİSTAN BU DEFA YUMUŞAK İNİŞ YAPMAYA ÇALIŞACAK
Chandrayaan-2 ise bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve geziciden oluşuyordu. Temmuz 2019’da fırlatılan araç kısmen başarılı oldu. Ancak iniş aracı, yumuşak bir iniş yapamadı ve iniş sırasında düştü. Yörünge aracı bugün bile Ay’ın etrafında dönmeye ve araştırmaya devam ediyor.
Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (Isro) başkanı Sreedhara Panicker Somanath, son çarpışmadan elde edilen verileri dikkatlice incelediklerini ve aksaklıkları gidermek için simülasyon tatbikatları gerçekleştirdiklerini söyledi.
3 bin 900 kg ağırlığında ve 6.1 milyar rupiye (75 milyon dolar) mâl olan Chandrayaan-3'ün selefiyle "aynı hedeflere" sahip olduğunu, Ay'ın yüzeyine yumuşak bir iniş yapmaya çalışacağını da sözlerine ekledi.
(Kaynak: Public Radio of Armenia - BBC)