Her şeyin platformu: Elon Musk neden X'i WeChat'e benzetmek istiyor?

Editör:
- Güncelleme:
Her şeyin platformu: Elon Musk neden X'i WeChat'e benzetmek istiyor?
TEKNOLOJİ Haberleri

Twitter, yeni adıyla X, Çin'in popüler sosyal medya ve dijital ağı olan WeChat'e benzeme planında ilk adımını attı. Sosyal medya devi, zamanla WeChat gibi 'her şeyin uygulaması' haline gelecek. Peki, WeChat nedir, Twitter neden WeChat'e benzemeye çalışıyor?

Twitter platformunun sahibi Elon Musk, Çin'in popüler mega uygulaması WeChat'i taklit etme planında önemli bir adım atarak, Twitter'ın markasını 'X' olarak değiştirdi. Musk, geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya şirketini çok daha büyük bir platforma dönüştürmek istediğini uzun zamandır söylüyordu. Daha önce, sohbet, ödeme ve sosyal medyayı birleştiren 'her şeyin uygulaması' olarak tarif edilen WeChat'i övdü ve 'Twitter ile buna yakın bir şey yapmanın muazzam bir başarı olacağını' söyledi.

Bu hafta X'te yayınlanan bir gönderide Musk, önümüzdeki aylarda "kapsamlı iletişim ve tüm finansal dünyanızı yönetme yeteneği ekleyeceğiz" dedi. X'i büyüterek şirketin gelirinde büyük bir sıçrama yapacağını umuyor. Öte yandan sosyal medya devinin reklam gelirleri, Musk yönetiminin başladığı ilk aylardan bu yana yarı yarıya düştü ve Twitter, büyük bir borç yükünün altında.

MUSK TWITTER'I NEDEN WECHAT'E BENZETMEK İSTİYOR?

Peki WeChat nedir ve Musk neden onu taklit etmek istiyor?

2011 yılında teknoloji devi Tencent tarafından başlatılan WeChat, şu anda Çin'in 1.4 milyar insanının neredeyse tamamı tarafından kullanılıyor. Buna süper uygulama demek yetersiz kalır. Hizmetleri arasında mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama, sosyal medya, yemek dağıtımı, mobil ödemeler, oyunlar, haberler ve onlarca özellik var. WhatsApp, Facebook, Apple Pay, Uber, Amazon, Tinder ve çok daha fazla uygulamanın bir araya getirilmiş hali gibi düşünebiliriz.

wechat nedir

WeChat'in görünümü

Bu süper uygulama, Çin toplumunun dokusuna o kadar işlemiştir ki onsuz orada yaşamak neredeyse imkansız. Aşağıdaki resimlerden de görebileceğiniz gibi, çeşitli bölümlerinin arayüzleri de farklıdır.

WhatsApp veya iMessage gibi bir mesajlaşma platformu olarak başlayan WeChat'in en çok kullanılan iki özelliği, WhatsApp benzeri "Sohbetler" ve Facebook'a benzeyen "Anlar". Yaygın olarak kullanılan "Cüzdan" özelliği, banka ve kredi kartlarına bağlantı imkanı sunuyor ve böylece alışverişlerde ödeme ve para transferi işlemleri kolayca yapılabiliyor. Çin'deki çoğu mağaza ve çevrim içi perakendeci, kullanıcıların ödeme yapmak için QR kodlarını taramasıyla WeChat üzerinden ödeme yapmasını kabul etmekte. İnsanlar ayrıca uygulama üzerinden kredi bile çekebiliyor.

Devlet hizmetleri de WeChat'te bulunuyor, kullanıcılar sosyal güvenlik bilgilerini kontrol edebiliyor, aşırı hız cezalarını ödeyebiliyor ve hastane randevuları alabiliyor. Pandemi sırasındaki bir özelliği de resmen zorunluluk haline gelmişti; tüm ülke katı sıfır Covid kısıtlamaları altındayken, uygulamada oluşturulan bir "sağlık kodu" olmadan hareket etmek imkansızdı.

WECHAT'İN OLUMSUZ YÖNLERİ

Bununla birlikte, bir uygulamada bu kadar çok özelliğe sahip olmanın birkaç dezavantajı da var. Örneğin, WeChat bir telefonun belleğinin büyük bir bölümünü kaplıyor, onlarca gigabayt veri depolama alanını işgal ediyor.

Daha da ciddi olan şey, WeChat'in Çin yaşamının her köşesine geniş erişimi, hükümet sansürü, gözetleme ve diğer mahremiyet sorunları hakkında endişeleri artırdı. Çin, BBC gibi haber kuruluşlarından Facebook gibi sosyal medya platformlarına ve Elon Musk'ın X'ine kadar pek çok yabancı web sitesine erişimi engelliyor.

İnternet üzerindeki bu düzeyde devlet kontrolü, insanların WeChat'te hükümete karşı konuşmasını da son derece tehlikeli hale getiriyor. Muhalif seslerin, Sohbetlerde veya Anlar'da söyledikleri bir şey nedeniyle hesaplarının günlerce veya haftalarca askıya alınması alışılmadık bir durum değil.

(Kaynak: BBC)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...