Hayvanlar deneylerde ölmüştü... Musk'ın beyin çipi insan testleri için onay aldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hayvanlar deneylerde ölmüştü... Musk'ın beyin çipi insan testleri için onay aldı

TEKNOLOJİ Haberleri

Elon Musk'ın beyin çipi projesini yöneten firma, insanlar üzerinde ilk testlerini yapmak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay aldığını açıkladı. Milyarderin Neuralink adını taşıyan şirketi, beyinleri bilgisayarlara bağlayarak insanların görüş ve hareket kabiliyetini geri kazanmalarına yardımcı olmak istiyor.

FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi), Neuralink'in prototip beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI) insan denemelerine başlama başvurusunu onayladı. 2016 yılında kurulan Neuralink, inme ve omurilik yaralanması gibi sorunlar nedeniyle felçli kalan kişilerin hareket ve konuşma kabiliyetlerini yeniden şekillendirmeye amaç ediniyor. Şirket, geliştirdiği beyin-bilgisayar arayüzleri ile esasen, hastaların beynindeki analog elektriksel uyarıları (gri maddeye hassas bir şekilde geçirilmiş saç inceliğinde elektrotlar kullanarak onu izleyerek) bilgisayara aktarıyor. Böylece düşünceler yazıya aktarılabiliyor ya da bir hareketle sonuçlanabiliyor. 

Beyin çipi de denilen beyin - bilgisayar arayüzünün hastanın kafasına cerrahi olarak yerleştirilmesi gerektiğinden, bu tür teknolojileri düzenleyen FDA, şirketlerin ticari kullanım için onay vermeden önce sıkı güvenlik testleri yapmalarını şart koşuyor.

BEYİN ÇİPİ TAKILAN MAYMUNLAR ÖLDÜ

Engadget'in haberine göre, Mart ayında FDA, Neuralink'in insan denemelerine başlama başvurusunu reddetti. Sebebi ise, maymunlar üzerinde yapılan denemelerde beyin çipi takılan hayvanların ölmesiydi.

Reuters tarafından Aralık ayında edinilen dahili belgelere göre, 2018'den beri Neuralink'in projesi sırasında bin 500'den fazla hayvan öldü.  ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) Genel Müfettişi bu iddialarla ilgili bir soruşturma başlattı.

FDA ayrıca beyin çipinin tasarımı ve işleviyle ilgili endişeler nedeniyle de uzun süredir sessizliğini koruyordu. Mevcut ve eski Neuralink çalışanları yaptıkları açıklamalarda bu konuda şöyle diyordu, "FDA'nın başlıca güvenlik endişeleri arasında cihazın lityum pili, implantın küçük tellerinin beynin diğer bölgelerine göç etme potansiyeli ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağı ve nasıl çıkarılacağı konusundaki sorular yer alıyordu."

Öte yandan FDA'nın onayına dönecek olursak, Neuralink onay almış olsa da henüz gönüllü aramıyor. Şirket, "Klinik araştırmamız için işe alım henüz açık değil." şeklinde bir açıklama yaptı.

(Kaynak: Engadget, BBC News)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...