Harvardlı bilim insanlarından çığır açan yapay kalp kapakçığı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Harvardlı bilim insanlarından çığır açan yapay kalp kapakçığı

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyanın en saygın akademik kurumlarından Harvard Üniversitesinden bir grup bilim insanı, yaptıkları yeni bir çalışmayla alanlarında çığır açtı. Araştırmacıların tasarladığı yapay kalp kapakçığının insan vücuduna son derece uyumlu olduğu aktarıldı.

Araştırmacılar, sonunda büyümekte olan çocuklar için kullanılabilecek umut verici bir yapay kalp kapakçığı geliştirdi. Harvard'ın Wass Enstitüsü ve John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu (SEAS), 'FibraValve' adını verdikleri kalp kapakçığını anlattı.

Bu implant, kapağın hassas kanatçıklarını mikroskobik düzeyde şekillendirmelerine olanak tanıyan bükülmüş fiber yöntemi kullanılarak dakikalar içinde üretilebilir. Bu yapay kalp kapakçığının, hasta büyüdükçe geliştiği ve hastanın canlı hücreleri tarafından kolonize olmaya hazır hale geldiği açıklandı.

Engadget'in haberine göre Harvardlı araştırmacılar, FibraValve'den önce de 2017 yılında benzer özelliklere sahip yapay kalp kapağı JetValve'yi ortaya çıkarmıştı. Yeni yapay kalp kapağında bulunan polimerin mikro ve nano lifleri, bir organik kalp kapağının doku yapısını daha kesin bir şekilde kopyalayabilir.

SADECE 10 DAKİKADA ÜRETİLİYOR

Harvardlı bilim insanlarının yaptığı FibraValve'nin üretimi 10 dakikadan az sürerken, alternatif yöntemlerin üretimi saatler sürebiliyor. Bu teknikte ayrıca, bir hastanın vücudunda yaklaşık altı ay boyunca dayanabilen PLCL (polikaprolakton ve polilaktik asidin bir kombinasyonu) adı verilen 'yeni, özel bir polimer malzeme' de kullanıldı.

Öte yandan, yapay kalp kapakçığı şimdiye kadar sadece koyunlarda başarılı bir şekilde test edilmiş olsa da, organik dokunun çocuklar olgunlaştıkça gelişmesi ve insanların vücutları büyüdükçe riskli değiştirme ameliyatlarına olan ihtiyacı potansiyel olarak ortadan kaldırması dikkate değer.

Araştırmacıların canlı bir koyun üzerinde yaptığı testte, FibraValve hemen çalışmaya başladı ve her kalp atışında kanın akmasını sağlamak üzere kapakçıkları açılıp kapandı. Bilim insanları, sentetik valfin herhangi bir hasar veya başka soruna neden olmadığını söylüyor. 

Çalışma hala ön hazırlık aşamasında ve ekip, daha ileri değerlendirme için haftalar ve aylar boyunca daha uzun vadeli hayvan testleri yapmayı planlıyor. Bununla birlikte, buluşlarının sonunda farklı kapakçıklar, kalp yamaları ve kan damarları oluşturmak da dahil olmak üzere başka kullanımlar bulabileceğine inanıyorlar. Makalenin tamamı Matter dergisinde yayımlandı. 

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...