WhatsApp kullanıcıları dikkat! Büyük veri sızıntısı: Hackerlar çaldıkları 500 milyon kişinin numarasını satışa çıkardı... 20 milyonu Türkiye'den!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
WhatsApp kullanıcıları dikkat! Büyük veri sızıntısı: Hackerlar çaldıkları 500 milyon kişinin numarasını satışa çıkardı... 20 milyonu Türkiye'den!

TEKNOLOJİ Haberleri

WhatsApp büyük bir veri sızıntısı iddiasıyla karşı karşıya. Edinilen bilgilere göre, bilgisayar korsanları tarafından yaklaşık 500 milyon WhatsApp kullanıcısının telefon numarası çalındı ve satışa çıktı. Listede Türkiye’den bazı kullanıcıların da olduğu ileri sürülüyor.

Siber güvenlik dünyasına ilişkin son gelişmeleri aktaran Cybernews’in haberine göre, dünya çapında 487 milyon WhatsApp kullanıcısının telefon numarası hackerlar (bilgisayar korsanları) tarafından çalındı. Tanınmış bir hacker forumunda bilgisayar korsanlarının, çalınan telefon numaralarının da bulunduğu bir veri tabanını satışa çıkardığı ileri sürüldü. Söz konusu satışa sunulan telefon numaralarından bir kısmının Türkiye’deki WhatsApp kullanıcılarına ait olduğu bilgisine yer veriliyor. 

Bir hacker forumunda satışa çıkarılan telefon numaralarının 84 ülkeden olduğu ortaya çıktı. Ayrıca telefon numarası satışa çıkarılan 487 milyon WhatsApp kullanıcısından yaklaşık 20 milyonunun Türkiye’deki kullanıcılara ait numaralar olduğu ileri sürüldü. 

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın 2022 itibarıyla 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor. Telefon numarası çalınan 487 milyon kullanıcı, bu sayının dörtte biri. Bu nedenle, veri sızıntısının oldukça büyük olduğunu söyleyebiliriz. 

GERÇEK WHATSAPP NUMARALARINI SATIYORLAR 

Cybernews, numaraları satışa çıkaran hackerlarla iletişime geçti ve numaraların gerçekten de WhatsApp kullanıcılarına ait olup olmadığını test etti. 1.097 İngiltere ve 817 ABD numarasını test eden ekip, hepsinin WhatsApp’ta kayıtlı olduğunu ve gerçek kişiler tarafından kullanıldığını doğruladı.

Hackerların satışa çıkardığı veri tabanının içindeki 487 milyon telefon numarasının 45 milyonunun Mısır’da yaşayan kullanıcılara ait olduğu ortaya çıktı. 35 milyonunun İtalya’da, 32 milyonunun ABD’de, 29 milyonunun Suudi Arabistan’da, 20 milyonunun Fransa’da, 10 milyonunun Rusya’da, 11 milyon numaranın ise İngiltere’de yaşayan kişilere ait olduğu anlaşıldı.

Numaraları satışa çıkaran hacker, numaraları nasıl çaldıklarını açıklamadı ancak bilgisayar korsanlarının veri toplamak için kendi stratejileri olduğunu belirtmekle yetindi. Teknoloji devi Meta’ya ait mesajlaşma hizmeti WhatsApp ise henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Çalınan telefon numaralarının dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasından endişe ediliyor. Bu arada, WhatsApp’ın bu konuda bir önlem alıp almayacağı da netlik kazanmış değil. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...