Haberci robotlar

Düzenleyen:
Haberci robotlar

TEKNOLOJİ Haberleri

SAP’ın en büyük iş ortaklarından itelligence’ın yaptırdığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Yapay zekâ ile birlikte artık bir muhabirin yaptığı haber ile robotun yaptığı haberi ayırt etmek imkânsız hâle geliyor

Dünyada endüstri ve iş yapış şekilleri yeniden tanımlanıyor. Bu süreçte robotlar, nesnelerin interneti ve her ikisi arasındaki veriyi işleyip anlamlı hâle getiren yapay zeka öne çıkıyor. Araştırmalara göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde “yapay zekâ” pazarı toplam 153 milyar dolara ulaşacak. Bunun 83 milyar doları robotlar, 70 milyar doları yapay zekâ için harcanacak. Endüstri 4.0’ı odağına alarak gerçekleştirilen bu yatırımlarla insan kaynakları yönetimi de tamamen değişecek. Türkiye’nin önde gelen SAP iş ortaklarından Itelligence CFO’su Michael Dorin, gazetemize yaptığı değerlendirmede, artık İK süreçlerinde ön değerlendirmenin yapay zeka tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Kendilerinin de “Clea” isimli bir yapay zeka (Artificial Intelligence - AI) çözümü üzerinde çalıştıklarını ifade eden Dorin, “Bu yapay zeka çözümü, potansiyel adayların özgeçmişlerini kontrol ediyor. Başvuruların, şirketin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığı konusunda ilk kontrolü sağlıyor. AI çözümlerinin potansiyeli çok yüksek. Dergiler ve gazeteler için içerik üreten bir Alman şirketi vardı. Bize iki örnek gösterildi. İlkini bir gazeteci yazmıştı, ikincisini bir robot. İzleyicilere hangisinin bir insan, hangisinin robot tarafından yazıldığını sordular. İzleyicilerin yarısı bildi, yarısı yanıldı. Ben de yanılanlardan biriydim, çünkü gerçekten de bunu insan, şunu robot yazmış diye ayırt edemiyorsunuz” dedi.
Dorin, yapay zekanın pek çok soru işaretin de beraberinde getirdiğini belirterek şunları anlattı: Bize çokça sorulan bir soru var, çalıştırdığımız insan sayısını azaltacak mıyız? İnsan sayısı değişmeyecek. Mesele şu, yapay zekâ da dâhil yeni teknolojiler, yeni iş alanları oluşturuyor. Şirketlerin ihtiyaçlarında yeni çalışan profilleri doğuyor. Sonuçta bir aşamada, insanın nihai kararı vermesi, bazı analizler yapması, nasıl ilerleneceğini belirmesi gerekiyor. Şirketler, bu yeni iş tanımları, yeni iş modelleri için hazırlıklı olmalı. Gençlerimizi bu işler için eğitmeliyiz.

Türkiye’ye inancımız tam
SAP’nin Türkiye’deki en büyük iş ortağı olduklarını belirten itelligence Türkiye CEO’su Dr. Abdülbahri Danış, KOBİ’ler başta olmak üzere büyük firmalara çözümler sunduklarını söyledi. Danış “Biz KOBİ’lerin ortağıyız. Yani, bu tek atımlık bir proje değil, bu bir yolculuk. Onlara gelecek üç yıl için bir yol haritası çiziyoruz. 6,3 milyon TL yatırımla Ataşehir’de ofis açtık. Bu da itelligence’ın Türkiye’ye inancını gösteriyor. Çünkü son 4 yılda 8 kat büyüdük. Ciromuz 20 milyon TL idi, 2016 sonu itibarıyla 150 milyon TL’ye ulaştı. Sadece Türkiye’ye değil, dünyanın dört bir yanına hizmet veriyoruz. Şu an ekibimizin bir üyesi ABD’de, biri Meksika’da, başka bir ekibimiz Çin’de” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...