Google'da kullanıcı devrimi

- Güncelleme:
Google'da kullanıcı devrimi

Teknoloji Haberleri

Google gizlilik politikaları tartışılırken, internet alışkanlıklarımız sayesinde kendi internet geçmişize kısa bir yolculuk yapabiliyoruz.


Google gizlilik politikaları tartışılırken, internet alışkanlıklarımız sayesinde geçmişe kısa bir yolculuk yapabiliyoruz. 5 yıl önce okuduğumuz gazeteyi, 2 yıl önce çok hoşumuza giden yemek tarifini, bir deniz altı filmini yıllar sonra yeniden görebileceğiz

Google Inc. Ürün ve Mühendislik Gizlilik Politikaları Direktörü Alma Whitten: "Bu değişikliğin temel amacı gizlilik politikalarımızı kullanıcılarımız için daha anlaşılabilir kılmak ve onlara daha iyi bir Google tecrübesi yaşatabilmek" "Kullanıcı bilgilerini toplamaya yönelik bir eğilimimiz asla yoktur. Kişisel nbsp; bilgilerin reklamverenler ile paylaşılması veya satılması da söz konusu değildir"

Whitten, Google'ın gizlilik politikasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Google'da işe başladığı 2003 yılından bu yana gizlilik politikaları ve servis güvenliği üzerinde çalıştığını ifade etti. nbsp; Zaman içerisinde ürünler ve kullanıcı sayısı arttıkça, kullanıcıların güvenini kazanmak konusundaki bilincin de artığını vurgulayan Whitten, "Bu farkındalık bizi servislerimizi geliştirirken yenilikçi bazı araçları da ekleyerek kullanıcı bilgilerinin kontrolünü tamamen onlara bırakmak konusunda çözümler sunmaya yöneltti. Bu araçların yanı sıra kullanıcılarımızın gizlilik politikalarımızı kolaylıkla anlamalarını sağlamaya dikkat ettik" dedi.

Whitten, bu yıl ocak ayında, gizlilik politikalarında bazı değişikliklere gideceklerini duyurduklarını hatırlatırken, bugün bu değişiklikler aktif olacağını bildirdi ve bu değişikliğin temel amacını, gizlilik politikalarını kullanıcılar için daha anlaşılabilir kılmak ve onlara daha iyi bir Google tecrübesi yaşatabilmek" şeklinde açıkladı. nbsp; Bu değişimdeki temel hedeflerini, "sadeleştirmek" ve "daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak" olarak tanımlayan Whitten, şöyle devam etti: nbsp; "Google 1998'de bir arama motoru olarak hayatımıza girdi ve sonrasında birçok yeni servis eklendi. Bunların arasında Gmail, Google Maps, Chrome, Google Docs, Android ve Google 'ı sayabiliriz. Her ürün özelinde yeni bir gizlilik politikası oluşturulmaktaydı. Servis bazında gizlilik politikalarını okumak kullanıcılarımızın neredeyse bir tam gününü alıyordu. 2010 yı lında gizlilik politikalarımızın değiştirilmesi, basitleştirilmesi için ilk adımı att ık. Birçok servis için var olan gizlilik politikalarını genel gizlilik politikamızın içine dahil ettik. Ama geride 70 farklı sözleşme vardı. 24 Ocak tarihinde temel Google gizlilik politikamızı yeniden yazdığımızı ve 60 servisin hazırlanan bu sözleşme kapsamına dahil edildiğini duyurduk. nbsp; Bugün itibari ile artık kullanıcılarımız tek bir sözleşme ile Google servislerini kullanabilecekler. Var olan gizlilik sözleşmelerimiz, kullanıcılar Google hesaplarına girdiklerinde servisler arasındaki bir çok bilgiyi paylaşmaya imkan tanıyordu. Örneğin bugün Google Takvim uygulamasına bir randevunuzu kaydettiğinizde Gmail hesabınıza toplantı hatırlatmanız e-mail olarak düşmekte. Ya da Gmail'den adres defterinizdeki biri ile Google Docs üzerinden bir şey paylaştığınızda e-mail adresi otomatik olarak tamamlanmakta. Bu uygulamalar kullanıcılara zaman kazandırmak üzere tasarlanmış çözümler.

Ancak varolan gizlilik politikalarımız iki servis arasındaki bilgi bağlantısını sağlamayı kısıtlamaktaydı. Mesela Web tarihçesi (eğer kullanıcı girişi yaptıysa) ve 2007'de Google bünyesine dahil olan YouTube. Eğer kullanıcı Google'a giriş yaptıysa ve Google'da yemek tarifleri arıyorsa, mevcuttaki gizlilik politikamız YouTube'a girdiğinde, arama tarihçesini baz alarak yemek tarifi video önerisinde bulunmamıza imkan vermiyordu. Tek bir dokümanda toplanan yeni gizlilik sözleşmemiz ile artık eğer kullanıcı giriş yaparsa, servislerimiz arasında aynı kullanıcının bilgilerini birleştirebileceğiz. Böylelikle kullanıcılarımızın daha ilintili ve faydalı bilgilere kısa sürede erişmesini sağlayacağız."
nbsp; Whitten, bu süreçte kullanıcı gizliliğine yaklaşımlarında herhangi bir değişimin söz konusu olmadığının altını çizerek, "Kullanıcı bilgilerini toplamaya yönelik bir eğilimimiz asla yoktur. Kişisel bilgilerin reklamverenler ile paylaşılması veya satılması da söz konusu değildir. Sadece kullanıcıların izin verdiği ölçüde bilgilerinin servislerimiz arasında bağlantısını kurarak daha iyi bir web tecrübesi yaşamalarına imkan tanımayı hedefliyoruz" dedi.
nbsp; Kullanıcıların giriş yapmaları halinde birçok gizlilik aracın ı kullanarak bilgi paylaşımlarınızı kontrol edebildiğini belirten Whitten, şunları kaydetti:
nbsp; "Örneğin arama ve YouTube geçmişinizi kapatabilir, Google ağında gösterilen reklamların gösterimini kontrol edebilirsiniz. Farklı hesaplardaki bilgilerinizi ayırabilirsiniz. Özetle, Google araçlarından faydalanarak, bilginiz üzerinde tüm kontrole sahipsiniz. Her zaman olduğu gibi bugün de gizlilik konusuna verdiğimiz önem ve yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Daha anlaşılır ve şeffaf çözümler, bilgi kontrolü ve güvenlik konuları sizlerin bize olan güveninizin sürmesi için için vazgeçilmez. Biz Google'ı sizin için inşaa ettik ve inanıyoruz ki bu değişimler servislerimizi sizler için çok daha iyi bir hale getirecek."
nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...