Şimdiye kadar ki en büyük tüketici davası: Google, ‘gizlilik ihlalleri’ nedeniyle 40 eyalete 392 milyon dolar ödeyecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Şimdiye kadar ki en büyük tüketici davası: Google, ‘gizlilik ihlalleri’ nedeniyle 40 eyalete 392 milyon dolar ödeyecek

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD merkezli teknoloji devi Google, 40 başsavcı tarafından ileri sürülen suçlamaları çözmek için 391,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bununla birlikte şirket, kullanıcı izleme politikalarını ve kullanıcı kontrollerini gelecek yıl ‘önemli ölçüde iyileştireceğini’ belirtti.

ABD’de görülen bir davaya göre, Google, kullanıcıları yanlış bilgilendirmekle suçlandı. Davaya bakan savcıların iddiasına göre, Google kullanıcıları konum izlemeyi kapatmalarına rağmen her hareketleri teknoloji şirketi tarafından izleniyor ve bilgi toplanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şimdiye kadar ki en büyük tüketici gizliliği davasında Google, 40 eyaletteki kullanıcılara toplamda 392 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Ayrıca anlaşmanın bir parçası olarak Google, gelecek yıldan itibaren konum izleme hakkındaki açıklamaları ve kullanıcı kontrollerini önemli ölçüde iyileştirmeyi kabul etti.

Davayı yönetenler arasında bulunan Oregon Başsavcısı Ellen Rosenblum yaptığı açıklamada, "Google, yıllardır kullanıcılarının gizliliğine göre kâra öncelik verdi. Kurnaz ve aldatıcı oldular. Tüketiciler, Google'da konum izleme özelliklerini kapattıklarını düşünüyor ancak şirket, hareketlerini gizlice kaydetmeye ve bu bilgileri reklamverenler için kullanmaya devam etti." dedi.

GOOGLE KULLANICILARI KANDIRIYORMUŞ 

Associated Press’in Google'ın konum verilerini kullanıcılar istemese bile izlediğini öne süren haberinin ardından savcılar, 2018'de soruşturmayı başlatmıştı. Konum Geçmişi ayarının kapatılsa bile Google'ın kullanıcıları takip ettiğini ileri sürüldü. Haritalar ve Arama gibi bazı uygulamalar, Google hesaplarında konumun anlık görüntüsünü oluşturuyordu. Kullanıcılar, bu verileri Google hesabından kaldırabilse de ‘zahmetli’ bir iş olduğu belirtildi.

Savcılar, Google'ın tüketicileri konum izleme uygulamaları konusunda yanıltarak en az 2014'ten beri eyalet tüketici koruma yasalarını ihlal ettiğini belirledi. Şirketin ‘hesaplarını ve cihaz ayarlarını değiştirerek Google'ın konum takibini ne ölçüde sınırlayabilecekleri konusunda kullanıcılarının kafasını karıştırdığını’ iddia ettiler.

Bunun ABD eyaletleri tarafından şimdiye kadarki en büyük tüketici gizliliği anlaşması olduğu açıklandı. Daha önce Meta, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle FTC ücretlerini ödemek için 5 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. 

(Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...