Google Gemini nedir? Google yapay zeka Gemini nasıl kullanılır? ChatGPT rakibi Gemini çıktı mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Google Gemini nedir? Google yapay zeka Gemini nasıl kullanılır? ChatGPT rakibi Gemini çıktı mı?

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

AI yeteneklerine yatırım yapan Google, yakında çıkacak olan Gemini yapay zeka sistemini 2023’te duyurmuştu. Google, yeni yapay zeka modeli Gemini'yi resmen tanıttı. Peki Google’ın yapay zekası Gemini nedir? Gemini nasıl kullanılacak, Google Gemini AI ChatGPT’yi geride mi bırakacak ? işte tüm detaylar…

Googledan dev yapay zeka hamlesi geldi. Teknoloji devi Google, Bard’dan sonra bir müjde daha verdi. Google çalıştığı çok gelişmiş büyük dil modeli Gemini için resmi duyuruyu gerçekleştirdi. OpenAI'nin GPT-4'üne rakip olması beklenen Gemini için teknoloji meraklıları ve birçok vatandaş araştırmalara başladı. Google Gemini hangi cihazlarda çalışacak, Gemini nasıl kullanılır, Google yapay zekası Gemini ne zaman çıkıyor merak edilen tüm soruların yanıtları…

GOOGLE GEMİNİ NEDİR?

Gemini Google’ın yapay zeka alanındaki en son geliştirdiği büyük dil modeli. Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai’nin ifadesiyle bu model, Google’ın ürün yelpazesinde yeni bir çağın başlangıcı olacak. Üç farklı versiyonu bulunan Gemini, kullanıcılara çeşitli seçenekler sunarak farklı ihtiyaçları karşılamayı hedefliyor. 

GOOGLE GEMİNİ NASIL KULLANILACAK?

Google yapay zekası Gemini’nin metin, resim, ses, video ve kod dahil olmak üzere farklı bilgi türlerini anlayabildiği, işleyebileceği ve birleştirebileceği belirtiliyor. Modelin ilk versiyonu Gemini 1.0; Nano, Pro ve Ultra olmak üzere üç farklı boyut için optimize edildi. Nano versiyonu, cihazlardaki görevlere daha fazla verimlilik getirmek için tasarlandı. Pro versiyon ise Google  tarafından çok çeşitli görevleri ölçeklendirmek için en iyi model olarak tanımlanıyor. Modelin en büyük ölçekli Ultra versiyonu, yüksek düzeyde karmaşıklığa sahip görevleri yerine getirmek için daha da fazla yetenek getiriyor.

GOOGLE GEMİNİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Gemini Pro, Google Generative AI Studio veya Google Cloud’daki Vertex AI üzerinden 13 Aralık’tan itibaren kullanılabilecek. Gemini Ultra’nın tam çıkışı yeni yılda olacak (2024’te “Ultra” temelli Bard Advanced de gelecek), Gemini Nano ise ilk olarak Google’ın Pixel serisi yeni nesil akıllı telefonlarına giriş yapacak. Şimdilik sadece İngilizce dilinde çalışan ancak daha sonra aralarında Türkçe’nin olduğu çok sayıda başka dile destek verilecek büyük dil modeli, ilerleyen dönemde Google Arama içerisine de entegre edilecek.

Gemini, 170’ten fazla ülke ve bölgede İngilizce olarak sunulacak. Şirket, yakın gelecekte daha fazla bölgeyi ve dili desteklemeyi planlıyor.

GOOGLE BARD İLE KULLANILACAK MI?

Google’ın bundan birkaç ay önce ChatGPT rakibi olarak kullanıma sunduğu Google Bard, şimdiye kadar LaMDA dil modeline dayanıyordu. Teknoloji devi, yapay zeka aracının bundan böyle Gemini Pro ile destekleneceğini duyurdu ve bu değişiklik herkes için sunuldu. Gelecek yılın başında Gemini Ultra'dan başlayarak en iyi model ve yeteneklere erişilmesini sağlayan yeni, son teknolojiye sahip bir yapay zeka deneyimi olan Bard Advanced de piyasaya sürülecek.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nihal 8 Aralık 2023 12:32

Yapay zeka gitgide ilginç bir hâl alıyor. İlerisini çok merak ediyorum

Furkan 8 Aralık 2023 12:29

ChatGPT'den daha iyi bir şey çıkacağını sanmıyorum ben

Sonraki Haber Yükleniyor...