Google Berlin Duvarı'nın doodle oldu! İşte o doodle

Google Berlin Duvarı'nın doodle oldu! İşte o doodle

TEKNOLOJİ Haberleri

Google, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yılı nedeniyle bir doodle hazırladı. İşte Google'ın Berlin Duvarı çalışması...

Google 'Utanç Duvarı'nı unutmadı! Google'dan Berlin Duvarı'na özel doodle...Dünyaca ünlü internet arama motoru Google, 9 Kasım 1989'da yıkılan Berlin Duvarı'nın 25. yıl dönümü için özel bir doodle tasarladı. Hazırlanan doodlea ''Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü'' notu düşülürken, doodlea ayrıca duvarın yıkılış görüntülerinin olduğu bir video da eklendi. ''Utanç Duvarı'' olarak da bilinen betondan sınır, 13 Ağustos 1961 tarihinde Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını engellemek için Doğu Alman Meclisi'nin kararıyla Berlin'de yapılmıştır. 46 kilometre uzunluğundaki duvar, 9 Kasım 1989'da yıkılmıştır.
Google Berlin Duvarı'nın doodle oldu! İşte o doodle

BERLİN DUVARI HİKAYESİ
II. Dünya Savaşı´nın sonunda savaşı kaybeden Almanya ve başkenti Berlin işgal kuvvetlerince Amerikan, Fransız, İngiliz ve Sovyet bölgesi olarak dörde bölündü. Kısa süre sonra Batı ittifakı benzer şekilde olan yönetim birimlerini birleştirdi ve tek bir yönetim bölümüne dönüştü. Sovyetler Birliği ise bu birleşmeye karşı çıktı. Batılı işgal kuvvetleri Sovyetler'e karşı Almanya'yı tekrar inşaya girişip komünizme karşı karakol kurmayı amaçladı. Sovyetler de bu girişime karşı Doğu Almanya'da yeni bir rejim kurmaya girişti. Ekonomisi sosyalizme dayanan, siyasi yönetimi otoriter olan Doğu Almanya'dan Batı'ya kaçışlar büyük ölçüde Berlin'den gerçekleşiyordu. Doğu ile Batı Almanya arasındaki katı sınır 1952'de çizilmişti bile. Sadece Berlin metrosunu kullanarak 1955 yılına kadar 1950'lerin başında büyük bir ekonomik büyüme yakalayan Batı Almanya'ya 270 bin insan kaçmıştır. Zamanla tel örgü ve mevzuat değişiklikleri de Batı'ya kaçışı engelleyemez duruma gelmişti. Bunun üzerine bu kaçışları engelleyeci bir duvar örme fikri, dönemin SED lideri Walter Ulbricht'in bir şeyler yapılması gerektiği konusunda Sovyet liderlerine danışması ve onaylarını alması sonucu ortaya atılmıştır. Nitekim Sovyetler Birliği, Batı Berlin'i Doğu Almanya sınırları içinde bir fesat yuvası, kapitalizmin kalesi, karşı propaganda merkezi olarak gördüğü için Berlin Duvarı'nı örmeyi çözüm olarak benimsedi.


Duvar Doğu Almanya'nın içinde ABD güdümünde kapitalist Batı Berlin'i çevrelemek için, Doğu Almanya meclisinin kararıyla 12-13 Ağustos 1961'de bir gecede örülmüştür. Planları tamamiyle gizlilik içinde gerçekleşmiştir. Öyle ki SED genel sekreteri Walter Ulbricht'in 15 Haziran 1961'de, Doğu Berlin'deki bir konferansta Batı Berlinli muhabir Annamarie Doherr'in sorusuna verdiği yanıtta geçen "Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten" (kimsenin bir duvar inşa etmeye niyeti yok) cümlesi bunun açık kanıtıdır. Duvarın ilk oluşturulan hali geçişleri engellemeyince yükseltilmiş mayın tarlaları köpekli askerler gözcü kuleleriyle geçiş tamamen engellenmiştir.




Berlin Duvarı (1980)
1961 yılında Berlin Duvarı'nın yerine önce sadece basit bir tel örgü çekildi. Daha sonra bu örgünün yerine adı kapitalist batıda "Utanç duvarı" olarak da bilinen Berlin Duvarı inşa edildi ve bu tel örgü duvarın üstünde yeniden yeraldı. Doğu ve Batı Berlin'in arasındaki bu duvar, aslında biri 3,5 digeri 4,5 metrelik iki çelik parçadan oluşuyordu. Doğu tarafına bakan duvar kaçmaya yeltenecek insanların kolay görünmesi için beyaza boyanmıştı. Buna karşılık Batı Almanya'ya bakan taraf ise grafitti ve çizimlerle doluydu. Doğu kısmında duvar boyunca yerde çelik kapanlar ve mayın tarlaları bulunuyordu, 186 yüksek gözetleme kulesi ve yüzlerce lamba konmuştu. Doğu tarafında motorsikletli ve yaya polisler ve köpekler de kontrol halindeydi. Duvar boyunca 25 karayolu, demiryolu ve suyolu sınır kapısı yeralıyordu. Tüm bu kontrol ve gözetlemelere rağmen, yaklaşık 5 bin kişi tüneller, evde yaptıkları balonlar ve bunun gibi yollarla, Doğu'dan Batı'ya kaçmayı başardı.


Duvarla birlikte Doğu'dan Batı'ya kaçışlarda en büyük dramlardan biri de Bernauer Strasse'de yaşandı. Nitekim bu sokaktaki evler Doğu'da yeralmalarına rağmen ön cepheleri Batı'daydı. İlk başlarda pencerelerden yaralanmayı ve sakatlanmayı göze alan kaçışlar oldu, sonraları bunu önlemek için evlerin pencereleri tuğlalandı. Kısa bir süre sonra ise bu evler tamamen yıkılarak yerlerine duvar örüldü. Doğu'dan Batı'ya kaçmak isterken yaşamını yitiren ilk kişi olarak bilinen Ida Siekmann, 22 Auğustos 1961'de işte burada can vermişti. Günümüzde eski Berlin duvarının bu bölgesinde duvarın bazı kalıntıları ve konuyla ilgili bir müze bulunmaktadır.


24 Ağustos 1961'de ise ilk kez silah gücüyle, 24 yaşındaki Günter Litfin'in Spree nehri üzerinden kaçışı ölümcül olarak engellendi. Sınır nöbetçilerin mermileriyle yaşamını yitiren son kişi ise, duvarın yıkılmasından 9 ay kadar önce 6 Şubat 1989'te kaçmaya çalışan Chris Gueffroy oldu. Berlin duvarını aşmak isterken can verenlerin sayısı hala kesin olarak bilinmemekle birlikte, en az 86 en fazla ise 238 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Duvar boyunca, burada yaşamını yitirenleri anımsatan pek çok küçük anıta rastlamak mümkündür.


Yıkılmasının sebepleri
Checkpoint Charlieden yürüyerek Batı Berlin'e geçen Doğu Almanya vatandaşları (10 Kasım 1989) 9 Kasım 1989 tarihinde Doğu Almanya ile Batı Almanya arasındaki sınırlar açıldıktan sonra Berlin Duvarı'nın üzerinde hokkabazlık yapan jonglör (16 Kasım 1989)


Berlin Duvarı'nın yıkılışı (9 Kasım 1989)


Trabant ile Checkpoint Charlieyi geçerek Batı Berlin'e giren Doğu Almanyalı bir çift ve onları alkışlayarak karşılayan Batı Almanyalı çocuklar (14 Kasım 1989)
Doğu Alman hükümeti son dönemine kadar bu duvarı, sosyalist Doğu'yu kapitalist Batı'ya karşı koruyan bir kalkan olarak göstermiş ve meşrulaştırmaya çalışmıştır. Oysa bu duvar ve Doğu Almanya'nın diğer sınırları kendi yurttaşlarının seyahat özgürlüğünü gasp ederek bu ülkeden çıkışlarını engelliyordu. 1989 yılı başlarında Alman Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti, isteyen Doğu Almanya vatandaşlarının Sovyetler Birliği dahilindeki diğer Doğu Bloğu ülkelerine geçiş yapabilmesine izin verdi. Bu iznin çıkmasıyla beraber binlerce Doğu Alman vatandaşı Polonya, Çekoslavakya, Macaristan, Yugoslavya SFC gibi ülkelerin başkentlerine akın etti ve buralarda bulunan Amerikan, İngiliz, Fransız büyükelçiliklerine sığındı. Daha sonra da bu sığınmacılar özel trenlerle Doğu Bloğu dışındaki ülkelere kaçmaya başladılar. Kaçışın bu kadar yoğun olduğu bir durumda Dogu Almanya Hükümeti duruma bir çözüm bulmak için toplandı. Burada yaşayan insanlar artık bu şekilde zaten Doğu Almanya'dan çıkabildiklerine göre duvarın bir anlamı kalmamıştı. Doğu Alman hükümeti, duvarın kaldırılmasına onay vermişti. 9 Kasım 1989'da bu kararı halka açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenlendi. Karar açıklandığı andan itibaren duvarın iki tarafında yüz binlerce insan birikmeye başladı. Gece yarısına doğru hükümet ilk olarak Brandenburg Kapısı'ndan başlayarak barikatları ve geçiş önlemlerini kaldırdı. Her iki Almanya tarafından yaklaşan insanlar duvarın üzerinde buluştular. İnsan seli bir saat içinde yüz binlere ulaştı. Duvarın yıkımına resmi olarak 13 Haziran 1990'da, daha önce de burada adı geçen Bernauer Straße'de 300 Doğu Alman sınır askeri tarafından başlandı. Alman Demokratik Cumhuriyeti de duvarın yıkımından sonra çok fazla dayanamamış, 13 Ekim 1990´da resmen sona ermiştir. Duvarın şehrin içinden geçen kısmı aynı yılın Kasım ayına kadar neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı. Nitekim Berlinliler onlarca yıl bölünmüşlüğün yara izlerini bir an önce bertaraf etmek istiyordu. Almanya'nın birleşmesinden sonra Batı Almanya'dan ve uluslararası sermaye çevrelerinden Doğu'ya sermaye akışı gerçekleşti. Emeğin daha ucuz olduğu bu bölgelerde ücretler hâlâ Almanya'nın batı bölgelerine göre daha düşük seyretmektedir.[kaynak belirtilmeli] Halen, Almanya'nın en yüksek işsizlik oranları doğu şehirlerindedir.


Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü


Almanya Başbakanı Merkel, "Almanya, Avrupa ve dünya iki bloka ayrılmıştı. Berlin'in ortasından geçen duvar, bunun için bir sembol oldu" dedi.


Merkel, başkent Berlin'de bilim adamlarının projelerini tanıttığı "Falling Walls Conference" adlı etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.


Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25. yıl dönümünün kutlandığına işaret eden Merkel, "Bu gün bize, insanların özgürlük arzusunun uzun süre bastırılamayacağını gözler önünde seriyor" dedi.


Eski Doğu Almanya'da devlet baskısına ve engellemelere karşı, korkularını yenen vatandaşların sayısının 1989 yılında arttığını ifade eden Merkel, yerel seçimlerde usulsüzlüklerin ortaya çıkarıldığını, açık bir şekilde fikirleri tartışmak için kiliselerde bir araya gelindiğini, haklarını aramak için gruplar oluştuğunu ve talepler için sokaklara çıkıldığını anlattı.


Doğu Almanya'nın 40. kuruluş yıldönümü olan 7 Ekim 1989'de görkemli bir şekilde kutlama yapıldığını, ancak aynı zamanda barışçıl eylemleri yapanların peşine de düşüldüğünü belirten Merkel, o dönemde yine de insanların pazartesi akşamları yapılan gösterilere katıldığını hatırlattı.


Başbakan Merkel, "Medeni cesaret gösteren vatandaşların sayısı arttı. İki Almanya arasında sınırların kalkmasını onların cesaretine borçluyuz" dedi.


İnsanların kendi kaderini ele almasıyla Avrupa'nın bölünmesinin ve soğuk savaşın "tarih olduğunu" vurgulayan Merkel, "Bugün Avrupa Birliği çatısı altında 28 ülkeden yaklaşık 500 milyon insan yaşıyor ve bazıları da bu topluma girmeyi arzuluyor'' dedi.


Birinci Dünya Savaşı, Nasyonal Sosyalizm ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerinin ardından Avrupa ülkelerinin bir araya gelemediğini ve soğuk savaşın başladığını anımsatan Merkel, "Almanya, Avrupa ve dünya iki bloğa ayrılmıştı. Berlin'in ortasından geçen duvar, bunun için bir sembol oldu" şeklinde konuştu.


9 Kasım 1989'dan önceki günlerde artan protesto gösterilerine rağmen Berlin Duvarı'nın yıkılacağını kimsenin mümkün görmediğini ifade eden Merkel, "Evet, özgürlüğü elde etmek için mücadelede bulunmak cesaret ister. Özgürlüğü kullanmak da cesaret ister" diye konuştu.


Batı Afrika'daki Ebola virüsü salgınına da değinen Merkel, bu hastalığı durdurmak için araçlar ve yolları arama konusunda Alman bilim adamlarının da yapılan çalışmalarda yer aldıklarını belirtti.


İhmal edilen ve yoksulluktan kaynaklanan sağlık alanlarına daha fazla dikkati çekmek istediğini ifade eden Merkel, "Salgının bu kadar belirgin olmadığı dönemde, yeteri kadar buna dikkat çekilseydi, muhtemelen bir aşı bulurduk" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...