Google ABD dinlemesi için 'Arka kapı açmadık'

Google ABD dinlemesi için 'Arka kapı açmadık'

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD'de sert tartışmalara neden olan dinleme skandalında adı sıkça geçen Google ilk kez kendini savundu.

Google Türkiye Resmi Blog sitesinde yayınlanan açıklamada PRISM gizli hükümet programı hakkında hem okurlarını hem de Google ürünlerini kullananları bilgilendirdi. nbsp; Google CEO'su Larry Page, nbsp; ve Hukuk Direktöre nbsp; David Drummond tarafından kaleme alınan açıklamada şu görüşlere yer verildi:İnternet şirketlerinin; sunucularına ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA tarafından doğrudan erişim olanağı sağlamaya yönelik ABD hükümetine bağlı PRISM adlı gizli bir hükümet programına dahil olduğu iddiasına yer veren haberleri, basından duymuş olabilirsiniz. Bu konuyla ilgili görüşümüzü ve açıklamamızı sizinle paylaşmak istedik. Öncelikle; ABD hükümetine veya herhangi başka bir hükümete sunucularımıza doğrudan erişim verecek herhangi bir programa katılmadığımızı bilmenizi isteriz. ABD hükümetinin veri merkezlerimizdeki bilgilere doğrudan veya herhangi bir "arka kapı"dan erişimi kesinlikle söz konusu değildir. PRISM adlı programı ilk kez 6 Haziran 2013'de duyduk.
İkinci olarak; Google hükümetlerle bilgi paylaşımını çok kısıtlı ve yalnızca geçerli yasal çerçeveler kapsamında değerlendirmeye almaktadır. Hukuki konular ile ilgilenen ekibimiz, bize ulaşan her bir talebi tek tek incelemekte, kapsamı geniş tutulan ya da doğru süreçlerin izlenmediği belirlenen talepler, sıklıkla geri çevrilmektedir. Google'ın, kullanıcılarının verilerine sonuna kadar erişim sağladığını öne süren haberler tek kelimeyle asılsızdır. Bu hafta başında haberler çıkıncaya kadar, Verizon'a ulaşan böylesine geniş kapsamlı (milyonlarca kullanıcının görüşme kayıtlarını teslim etmelerini isteyen) bir talebin olduğunu duymamıştık ve bunu öğrenmek bizi çok şaşırttı. Google'ın kullanıcılarının internetteki aktivitelerine ilişkin bu ölçekte bilgiyi paylaştığı hakkındaki tüm iddialar kesinlikle asılsızdır.

Sonuç olarak; bu son gelişmeler, uzun bir zamandır inandığımız görüşü yani "daha şeffaf bir yaklaşım olması gerektiğini" teyit etmektedir. Google olarak; mevcut hukuki sınırlar çerçevesinde, yasal otoritelerden bize ulaşan bilgi talepleri konusunda açık olmak için çok çalışıyoruz. Bu taleplerle ilgili bilgiyi, endüstride ilk uygulayıcısı olduğumuz "Şeffaflık Raporu"nu yayınlayarak kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra, vatandaşlarının güvenliğini korumak adına aksiyon alan ABD ve diğer hükümetleri de elbette anlıyoruz.
Ancak mevcut yasal prosedürler çerçevesinde tanımlanan gizlilik düzeyi, hepimizin benimsediği özgürlük anlayışını sekteye uğratacak niteliktedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...