Galaksimizin kalbindeki kara delik ilk kez görüntülendi

Düzenleyen: / Kaynak: NPR
Galaksimizin kalbindeki kara delik ilk kez görüntülendi

TEKNOLOJİ Haberleri  / NPR

Yıllardır bilim insanları Samanyolu Galaksisi'nin karanlık merkezindeki süper kütleli kara delik hakkında teoriler üretiyor ve üzerinde çalışıyor. Nihayet bir görüntüsü yakalandı ve bugün araştırmacılar tarafından herkes için paylaşıldı.

Kara delikler uzun zamandır halk arasında hayranlık kaynağı olmuştur ancak aynı zamanda araştırmacılar için görüntülemesi oldukça zordur. Çünkü esas olarak yerçekimi alanları o kadar güçlüdür ki ya ışığı bükerler ya da tamamen kaçmasını engellerler. Ancak bilim insanları, çevreleri üzerinde uyguladıkları güçlü etkilere dayanarak onları tespit edip inceleyebildiler. Sgr A* örneğinde, bilim insanları daha önce Samanyolu'nun merkezi etrafında dönen yıldızları gözlemlemişlerdi. 

Event Horizon Telescope'un uluslararası astrofizikçi ekibi bugün yaptıkları yeni bir duyuruda, "Sonunda Samanyolu kara deliğimiz Sagittarius A*'ya bakıyoruz" diyerek kara deliğin görüntüsünü ilk kez paylaştı. EHT ekibi, "Kara deliğin kendisini tamamen karanlık olduğu için göremesek de etrafındaki parlayan gaz, açıklayıcı bir imza ortaya koyuyor; parlak bir halka benzeri yapı ile çevrili karanlık bir merkezi bölge ('gölge' olarak adlandırılır)" şeklinde bir açıklama yaptı. Kara deliğin görüntüsü (yukarıdaki fotoğrafta) dünya basınında geniş yankı uyandırdı. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: NPR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...