Olduğundan büyük gösterenler yandı! Facebook'ta 'yaş doğrulama' dönemi başladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Olduğundan büyük gösterenler yandı! Facebook'ta 'yaş doğrulama' dönemi başladı

TEKNOLOJİ Haberleri

Facebook, ‘Dating’ isimli platformunu kullanıcılarına sunduktan üç yıl sonra çocukları ayırt etmek için yaş doğrulama sistemine geçiyor. Teknoloji devi Meta’ya ait şirket, kullanıcılardan selfie (özçekim) çekerek reşit olup olmadıklarını göstermelerini istiyor. 

ABD merkezli sosyal medya platformu Facebook, kullanıcıların belirli kriterler çerçevesinde buluşmasına yardımcı olmak amacıyla ‘Dating’ ismini verdiği bir platform kurmuştu. Ancak şirket, 18 yaşından küçüklerin de bu uygulama üzerinden diğer insanlarla iletişim kurabildiğini tespit ettikten sonra harekete geçti.

Instagram ve Facebook’un sahibi Meta, geçtiğimiz yaz Instagram’da yaş doğrulama testini başlatmıştı. Tıpkı Instagram’da olduğu gibi şirket, Facebook’ta da yapay zeka şirketi Yoti ile iş birliği yaptığını duyurdu. 

Peki, yaş doğrulama nasıl çalışacak? Facebook'un otomatik sistemleri, reşit olmayan birinin Facebook Dating'i kullanmaya çalıştığından şüphelenirse kullanıcıdan daha fazla bilgi talep edecek. Kullanıcılardan, fotoğraflı bir kimlik kartının bir kopyasını veya bir video selfie çekip göndermesi istenecek. Böylece, kişinin uygulamayı kullanacak yaşta olduklarını kanıtlaması istenecek.

YAŞ DOĞRULAMA TESTİ TÜRKİYE'YE GELMEDİ

Yoti'nin makine öğrenimi algoritması, yüz hatlarınıza göre yaşınızı tahmin edebilmekte. Yaş tahminini Meta ile paylaştıktan sonra Yoti, görüntünüzü silecek.

Bununla birlikte, Yoti’nin kullandığı yapay zeka teknolojisi hala tartışılıyor. Çünkü diğer yapay zeka uygulamaları gibi bu da bir tür kara kutu. Yoti, yapay zeka algoritmasının hangi yüz özelliklerini kullandığını tam olarak bilmediğini ileri sürüyor.

Bu arada, yapay zekanın cinsiyete ve ten rengine dayalı olarak yaş tahmininde hatalar olabiliyor. Genel olarak, en düşük doğruluk seviyesi koyu tenli kadın yüzlerinin incelenmesinde oluyor. Buna karşın, açık tenli erkeklerin yüz incelemesi ise aksine en yüksek doğruluk oranına sahip. Ancak Meta, Yoti'nin çok başarılı olduğunu iddia ediyor.

Bu arada Facebook Dating yaş doğrulaması şu anda yalnızca ABD'de kullanılabilmekte. Meta, zamanla özelliği daha fazla ülkeye genişleteceğini ifade ediyor.

(Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...