Meta'dan tehdit gibi karar: Facebook ve Instagram'da haber paylaşılamayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Meta'dan tehdit gibi karar: Facebook ve Instagram'da haber paylaşılamayacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Meta, Kanada'da senatonun tartışmalı 'çevrim içi haber' tasarısını geçirmesinin ardından platformlarındaki haberleri ülke çapında kısıtlamaya başlayacak. Meta'nın Facebook ve Instagram'da haber içeriklerini kısıtlama kararı, Çevrimiçi Haber Yasası'na tepki olarak geldi.

Kanada'da tartışmalı yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı, büyük platformları haber yayıncılarına sitelerinde yayınlanan içerik için tazminat ödemeye zorluyor. Meta'nın ve Google'ın ise tasarıya tepki olarak haberlere erişimi sınırlandırmaya başladığı açıklandı. 2021'de de Avustralya'da benzer bir yasaya tepki olarak Facebook'ta haber paylaşımı kısıtlanmıştı. 

BBC'nin haberine göre, Perşembe günü senato tarafından onaylanan Kanada'nın Çevrimiçi Haber Yasası, Meta ve Google gibi platformların ticari anlaşmalara gitmesini ve haber kuruluşlarına içerikleri için ödeme yapmasını gerektiren kurallar koyuyor. Öte yandan Meta, yasayı "platformların nasıl çalıştığına dair gerçekleri görmezden gelen kusurlu bir mevzuat" olarak tanımladı.

FACEBOOK VE INSTAGRAM'DA HABER PAYLAŞIMLARI KISITLANACAK

Teknoloji devi, yasa tasarısı yürürlüğe girmeden önce Kanada'daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram'da haber erişiminin sona ereceğini bildirdi. Bir Meta sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, "Bizi yayınlamadığımız bağlantılar veya içerikler için ödeme yapmaya zorlayan ve insanların büyük çoğunluğunun platformlarımızı kullanmasının nedeni olmayan bir yasal çerçeve ne sürdürülebilir ne de uygulanabilir" diyerek tepki gösterdi.

Şirket, haberlerde yapılan değişikliklerin Kanadalı kullanıcılar için diğer hizmetler üzerinde bir etkisi olmayacağını ileri sürdü. Google ise, tasarıyı mevcut haliyle "uygulanamaz" olarak nitelendirdi ve hükümet ile bu konuyu tartışmak istediklerini ifade etti. 

KANADA YASAYI 'ADİL' GÖRÜYOR

Kanada hükümeti ise, çevrim içi haber yasa tasarısının "Kanada dijital haber pazarında adaleti artırmak" ve haber kuruluşlarının platformlarda paylaşılan haberler ve bağlantılar için "adil bir miktarda ödeme almasını" sağlamak için gerekli görüyor.

Tasarının bağımsız bir parlamento bütçe gözlemcisi tarafından yapılan analize göre, haber işletmeleri dijital platformlardan yılda yaklaşık 250 milyon dolar alabilir.

Öte yandan, Kanada Miras Bakanı Pablo Rodriguez, teknoloji platformlarının haber içeriklerini kısıtlamasının "kabul edilemez" ve "tehdit" olduğunu söyledi. Avustralya'da Facebook, hükümetle yapılan görüşmelerin ardından değişikliğe gidilmesiyle haber yayınlarını yeniden göstermeye başlamıştı. Rodriguez'in de bu hafta hem Google hem de Facebook ile görüştüğü ve daha fazla görüşme yapacağı açıklandı. Ancak yasa tasarısı yürürlüğe girecek. 

(Kaynak: BBC) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...