Evrendeki ilk yıldızların kalıntıları bulundu

Bir grup astronom (gökbilimci) evrendeki ilk yıldızların kalıntılarını bulmayı başardı. Araştırma ekibi, bulguların 13,5 milyar yıl önce oluşan ilk yıldızlara ait önemli veriler sağladığını söylüyor.
Bilim insanları, 13,5 milyar yıl önce oluşan ilk yıldızların şu an gördüğümüz yıldızlardan çok farklı olduğunu tahmin ediyor. İlk yıldızların daha basit olduğu; hidrojen ve helyumdan oluştuğu ve belki de güneşimizden yüzlerce kat daha büyük olduğu düşünülüyor. Ayrıca bilim insanlarına göre, bu yıldızlar doğduktan kısa süre sonra süpernova adı verilen devasa patlamalarla ölüyor. Bu da onları çevreleyen gaz içerisine daha ağır elementlerin yayılmasına, böylece yeni yıldızların oluşmasına ve daha fazla ağır elementi dışarı atmasına yol açıyor.
Bu süreç, bugün bizi çevreleyen evrenin oluşmasında çok önemliydi. Ancak bilim insanları nesilleri tükendiği için bu yıldızlar hakkında bilgi edinmekte zorlanıyordu. Ancak artık araştırmacılar, öldüklerinde geride bıraktıkları kimyasal elementleri bularak onları daha iyi anlayabiliyor. Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu'nu kullanan bir grup bilim insanı da bunu yaptı.
İLK YILDIZLARIN KALINTILARI BULUNDU
Independent'ın haberine göre, araştırmacılar, ilk yıldızların kalıntılarına ulaştı. Bulgular, evrenin oluşmasına yol açan Büyük Patlama'dan (Bing Bang) sonra ilk yıldızlar oluştuğunda neler olduğuna ışık tutuyor.
Çalışmanın lideri Andrea Saccardi, "İlk defa, çok uzak gaz bulutlarındaki ilk yıldızların patlamalarının kimyasal izlerini tespit edebildik" diyerek bulguların önemini anlattı.
Peki, bilim insanları ne keşfetti? Tespit edilen üç uzak gaz bulutu, evren şu anki yaşının sadece yüzde 10 ya da 15'i kadarken de vardı. Bilim insanları, arkalarında bıraktıkları kimyasal parmak izine dayanarak, bunların bu eski yıldızlardan arta kalanlar olduğunu düşünüyor.
BASİT ELEMENTLERDEN KARMAŞIK YILDIZLARA
'Nasıl gözlemlendi' sorusunun cevabı da çalışmada açıklandı. Araştırmacılar, süper kütleli kara deliklerden güç alan parlak ışık yayılımları olan kuasarları arayarak tespit etmeyi başardı. Yıldızlar evrende seyahat ederken içinden geçtikleri gazların izlerini toplar ve bu da bilim insanları tarafından gözlemlenebilir.
İlk yıldızlara ilişkin veriler sunan bu keşifle birlikte evrenin basit elementlerden bugün bizi çevreleyen güçlü, karmaşık yıldızlara nasıl dönüştüğüne dair daha fazla bilgi edinilmesi hedefleniyor.
Bulgular, Astrophysical Journal dergisinde 'Evidence of first stars-enriched gas in high-redshift absorbers' başlıklı yeni bir makalede açıklandı.
(Independent)