Erişime kapatılan Ekşi Sözlük'ten açıklama... Ekşi Sözlük neden kapatıldı? Ekşi Sözlük kimin?

- Güncelleme:
Erişime kapatılan Ekşi Sözlük'ten açıklama... Ekşi Sözlük neden kapatıldı? Ekşi Sözlük kimin?
TEKNOLOJİ Haberleri

Ekşi Sözlük neden kapatıldı? 24 yıl önce 1999 yılında kullanıma sunulan Ekşi Sözlük, 21 Şubat 2023 gününde BTK’nın aldığı karar doğrultusunda erişime kapatıldı. Türkiye’nin ilk dijital sözlüğü olan platform açıklama yaparak hukuki sürecin başladığını açıkladı. Ekşi Sözlük neden kapatıldı? Ekşi Sözlük kimin?

Ekşi Sözlük neden kapatıldı? Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ve büyük bir kayıtlı katılımcı kitlesi bulunan Ekşi Sözlük erişeme kapatıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararıyla kapatılan platformdan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Sosyal medya ağı Twitter üzerinden açıklama yapan Ekşi Sözlük, hukuki sürecin başladığını ifade etti. Peki, Ekşi Sözlük neden kapatıldı, neden yasaklandı? Ekşi Sözlük sahibi kim?

EKŞİ SÖZLÜK NEDEN KAPATILDI?

15 Şubat 1999 yılında halka açılan Ekşi Sözlük, kayıtlı yazarların yorumlarını içeren bir katılımcı sözlüktür. Türkiye'nin en çok ziyaret edilen dijital platformlarından biri olan Ekşi Sözlük'te yazarlar gündeme ilişkin ya da diğer konular hakkında çeşitli başlıklar açarak yorumlar yapmakta.

Erişime kapatıldığı için Ekşi Sözlük'e giremeyenler 'Ekşi Sözlük neden kapatıldı?' sorusunu arama motorlarında sıkça aratıyor. BTK’nın sorgu sayfasında ise “eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” ifadesine yer veriliyor ve sözlüğün, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminden sonra yapılan paylaşımlar nedeniyle kapatıldığı ifade ediliyor.

EKŞİ SÖZLÜK AÇIKLAMA YAPTI

Erişim engelinin ardından Ekşi Sözlük yönetimi bir açıklama yaptı:

"Sitemizin tamamının engellenmesine gerekçe olarak, Ekşi Sözlük yazarları tarafından kamuoyuna yanlış bilgiler verildiği, toplumun yönlendirilmeye çalışıldığı, her ne kadar sulh ceza hakimlikleri tarafından verilen erişim engelleme kararları Ekşi Sözlük yönetimi tarafından yerine getirilse de bu süre zarfında toplumun doğru bilgiye ulaşamadığından bahisle kamu düzeninin etkilendiği, özellikle deprem sonrasında askeriye ve devlet kurumları hakkında gerçek olmayan bilgiler verildiği, toplumun yönlendirilmeye ve devletin aciz halinde gösterilmeye çalışıldığı, toplum kesimleri arasında kargaşa ortamının çıkartılmasını amaçlayan paylaşımlar olduğunun tespiti ile site yöneticileri tarafından yanlış ve iftira boyutunda olan yazılara gerekli reaksiyonun gösterilmediği, iç denetiminin sağlanmadığı, zararlı paylaşımların ve yorumların ekşi sözlük yönetimi tarafından engellenmediği hususları gösterilmiştir."

EKŞİ SÖZLÜK NEDEN YASAKLANDI?

Ekşi Sözlük konuya ilişkin açıklamasının devamında ise şu ifadelerde bulundu: "Gerekçede de işaret edildiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına tabi bir internet sitesi olarak mahkeme kararlarını uyguluyor ve diğer tüm kanuni yükümlülüklerimizi hassasiyetle yerine getiriyoruz. Bununla birlikte son olarak yaşanılan felaket gibi toplumsal olaylarda moderasyon etkinliğimizi en üst kapasitede kullanıyoruz. Tıpkı GSM operatörlerinin yığılma nedeniyle çalışmalarında aksaklıklar yaşanmasına benzer şekilde, bu gibi olaylarda içeriklerin normalden çok daha hızlı artması nedeniyle müdahale hızı yavaşlayabiliyor. Bu yığılmaların önüne geçmek için çalışmalarımız olacak. Ancak herkesin kabul edeceği üzere bu durumlarda dahi müdahale hızımız karşılaştırılabileceğimiz her türlü sosyal medya platformundan daha hızlı, kullanıcılarımız ve okuyucularımızla aynı hassasiyetlere sahibiz." dedi.

EKŞİ SÖZLÜK NE ZAMAN AÇILACAK?

Erişim engeline karşılık hukuki sürecin başladığını duyuran Ekşi Sözlük, "BTK ile konuyla ilgili görüşme sağlayabildik ve ayrıca karar numarasını daha önce sizlerle paylaştığımız sulh ceza hakimliği kararını da elden tebliğ aldık. Alınan karar, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün yazısı ile 5651 sayılı kanunun 8/a maddesi uyarınca verilmiş olup; herhangi bir içerik bu karara dayanak gösterilmemiştir." dedi.

EKŞİ SÖZLÜK KİMİN?

En çok merak edilen konulardan biri de Ekşi Sözlük'ün sahibinin kim olduğu. Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu'dur. 2015 yılında Kapanoğlu, platformun yöneticilik görevinden ayrılmıştır. Ekşi Sözlük'teki takma adı SSG (sedat software group) olan Kapanoğlu'nun sözlükte yazar olduğu da biliniyor. Şu anda Ekşi Sözlük Yönetiminin başında Avukat Başak Purut bulunmaktadır.

(Haber Merkezi)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...