Tıpkı bir lokum gibi... ‘En pofuduk gezegen’ keşfedildi
Bilim insanları marşmelov kıvamına sahip yeni bir gezegen keşfettiklerini duyurdu. Gezegenin Dünya’dan yaklaşık 580 ışık yılı uzaklıktaki soğuk, kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde döndüğü açıklandı.
Gökbilimciler, ‘Arabacı’ takımyıldızında, Dünya'dan yaklaşık 580 ışık yılı uzaklıktaki bir soğuk, kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen gezegenin şimdiye kadar keşfedilen ‘en pofuduk’ gezegen olduğunu açıkladı. ‘TOI-3757 b’ olarak adlandırılan bu gezegenin lokum yoğunluğuna sahip olduğu vurgulandı.
Çalışmaya göre, 150 bin kilometre çapındaki yıldız, Jüpiter'den biraz daha büyük ve ana yıldızının yörüngesinde dönmesi 3,5 gün sürüyor. Araştırma ekibi TOI-3757 b'nin ortalama yoğunluğunu, suyun yoğunluğunun yaklaşık 4'te birine tekabül eden küp başına 0,27 gram olarak hesapladı. Yani gezegenin yeterince büyük bir küvete yerleştirilmesi halinde batmayacağı belirtiliyor.
'EN POFUDUK GEZEGEN' BİLİNMEZLERİYLE KEŞFEDİLDİ
TOI-3757 b ile ilgili bilim insanlarının çözmesi gereken gizemler bulunuyor. Öncelikle, gezegenin, özellikle de düşük yoğunluğuyla nasıl oluştuğu. Gezegenin kayalık çekirdeğinde diğer gaz devlerine kıyasla daha az sayıda ağır element bulunmasının, gazın birikmesini geciktirmiş ve gezegenin yoğunluğunu azaltmış olabileceği tahminler arasında. İkinci tahmin ise, gezegenin hafif eliptik yörüngesinin, yıldızına yaklaştığında aşırı derecede ısınmaya yol açması ve gezegenin atmosferini şişirmesi.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesinden doktora sonrası araştırmacı Jessica Libby-Roberts, "NASA'nın yeni James Webb Uzay Teleskobunu kullanarak bu gezegenin atmosferine yönelik yapılacak gelecekteki muhtemel gözlemler, onun kabarık doğasına ışık tutmayı sağlayabilir" şeklinde konuştu.