En büyük tehlike fotoğraf düzenleyici uygulamalarda! Dikkat... Cepler hayatımızı analiz ediyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
En büyük tehlike fotoğraf düzenleyici uygulamalarda! Dikkat... Cepler hayatımızı analiz ediyor

Teknoloji Haberleri

Telefonun ve internetin gelişmesiyle birlikte bilgi paylaşımı daha kolay hale gelirken beraberinde verilerin korunma riski de arttı. Bilişim Uzmanı Orhan Toker, "Yapay zekâ ihtiyaçlarımızı yönlendirerek yeni ihtiyaçlar doğurabiliyor. En çok veri, fotoğraf filtre uygulamalarından çalınıyor" dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Akıllı telefonlar özellikle mikrofon ve konum servisleri ile pek çok bilgiyi toplayarak analiz edebiliyor. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Bilişim Uzmanı Orhan Toker, telefonun mikrofon, konum ve fotoğraf galerisiyle ilgili erişimlerin aktif hâle getirilmesinin kişisel bilgilerin paylaşılmasının önünü açtığını, telefonların sadece dinlemekle yetinmediğini vurguladı.

Toker “Yapay zekâ algoritmalar ile neyi ne zaman yapacağımızı aşağı yukarı tahmin edebiliyor. Örneğin, bir ailenin robot süpürgeye ne zaman ihtiyacının olabileceğini ya da çocuğuna ne zaman ayakkabı alabileceğini biliyor. İnsanların aklında geçeni okumuş gibi oluyor. Oyun uygulamalarının mikrofona erişimi aktifse konuştuğumuz, düşündüğümüz her şey reklam olarak karşımıza çıkabiliyor” dedi.

TELEFONLAR İHTİYACIMIZI PROGRAMLIYOR

Bazı oyunlarda telefonun fotoğraf galerisine erişim istediğini belirten Toker “Bir oyun neden bizim galerimize ulaşsın? Fotoğraflarımızı analiz ediyor, konum bilgileri üzerinden nerede fotoğraf çekmiş, sosyal bir insan mı, nerelere gitmeyi seviyor, bunları elde edebiliyor. Örneğin, AVM’de bir mağazanın önünden geçtiğimizde, telefonumuza o mağazanın indirim, reklam mesajı geliyor. Böylece, telefonlarımız artık ihtiyacımızı da programlıyor. Yapay zekâ, aslında ihtiyacımız olmayan bir şeyi ihtiyacımızmış gibi gösterebiliyor” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAF UYGULAMALARINA DİKKAT

Toker, en çok verinin fotoğraf düzenleyici programlar üzerinden toplandığını belirterek “Yüzünü yaşlandırma, emoji ekleme, tahmin testleri gibi uygulamaları telefona asla yüklememek gerekiyor” uyarısında bulundu.

Düzenleyen:  - Teknoloji
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...