En büyük kütleli manyetik yıldıza ilişkin yeni bulgular ortaya çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
En büyük kütleli manyetik yıldıza ilişkin yeni bulgular ortaya çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri

Süper manyetik yıldız 'HD 45166'nın ölümü üzerine kendi yerçekimi altında çökeceğine ve daha da güçlü bir manyetik alana sahip son derece kompakt bir çekirdek haline geleceğine inanılıyor.

Gökbilimciler, evrendeki en güçlü mıknatıslardan biri olma yolunda görünen bir yıldızı ortaya çıkardı. 'HD 45166' olarak adlandırılan yıldız, 3 bin ışık yılı uzaklıkta ve Dünya'nın birçok teleskopla tespit edildi. Bu yüzden özellikle göze çarpmayan bir şey değildi. 

Helyum açısından zengin olan bu yıldızlararası dev, güneşimizden birkaç kat daha büyük. Ancak uzmanlar, bir çeşit nötron yıldızı olan 'magnetar' olacağına inanıyor ve ölümünden sonra ne olacağıyla daha çok ilgeleniyor.

Bu süper yoğun ölü yıldızlar, var olanların en güçlüsü olan ultra güçlü manyetik alanlara sahiptir. Gökbilimciler galaksimizin her yerinde bulunsalar da, nasıl oluştuklarından emin değil ve bu nedenle, yıldızın daha fazla bilgiye ışık tutacağını düşünüyorlar. 

EN BÜYÜK KÜTLELİ MANYETİK YILDIZ

Çeşitli teleskoplardan toplanan verilere göre, HD 45166'nın 43 bin gauss'luk bir manyetik alanı var. Bu da onu şimdiye kadar bulunan en büyük kütleli manyetik yıldız yapıyor. 

Görseldeki tasvir, yıldızın manyetik alanı tarafından hapsolmuş yoğun parçacık rüzgarları tarafından sarıldığını gösteriyor. HD 45166 ikili bir sistemdir ve soldaki arka planda onun arkadaşı, yörüngesindeki normal bir mavi yıldızdır. 

Amsterdam Üniversitesinden baş yazar Tomer Shenar, 'heyecan verici' keşfin türünün ilk örneği olduğunu söyledi. Ortak yazar Pablo Marchant, tüm yüzeyinin 'insan yapımı en güçlü mıknatıslar kadar manyetik olduğunu' söyledi. Yine de magnetarlar en az bir milyar kat daha güçlü.

Şu anda, evrende sadece 31 bilinen magnetar var ancak gökbilimciler bulunmayı bekleyen milyonlarca aktif olmayan manyetar olduğundan şüpheleniyor. 

Yeni bulgular ise Science dergisinde yayımlandı.

(Kaynak: Sky News)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...