Emektar teleskop Hubble, Dünya’dan 5 bin ışık yılı uzaklıktaki gizemli sis perdesini görüntüledi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Emektar teleskop Hubble, Dünya’dan 5 bin ışık yılı uzaklıktaki gizemli sis perdesini görüntüledi

TEKNOLOJİ Haberleri

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya'dan yaklaşık 5 bin ışık yılı (bir ışık yılı 9 milyon km’den fazladır) uzaklıkta bulunan kozmik bir sis perdesinin çarpıcı görüntüsünü yakaladı. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan görüntü, Sagittarius takımyıldızındaki dev bir yıldızlararası bulut olan Lagün Bulutsusu'ndan gelen toz ve gazdan oluşan yuvarlanan duvarın içinde bir yıldız kümesini gösteriyor.

1990’da NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) ile ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından fırlatılan Hubble UzayTeleskobu, 30 yıllık görev süresi boyunca nefes kesen kozmik görüntüleri dünyaya gönderdi. İlk olarak 1940'larda tasarlanan Hubble, başlangıçta Büyük Uzay Teleskobu olarak adlandırılıyordu. Evren ve uzaya ilişkin pek çok veriyi bilim insanlarının hizmetine sunan Hubble, son olarak ‘NGC 6530’ olarak bilinen yıldız kümesini görüntüledi.

Hubble tarafından çekilen ve yeni paylaşılan görüntüdeki yıldız kümesi, Dünya'dan yaklaşık 5 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Sagittarius takımyıldızındaki dev yıldızlararası Lagün Bulutsusu'ndaki yıldız kümesi 'sis perdesi' olarak tanımlanıyor. 

Gizemli bir hayalete benzeyen kozmik görüntüdeki yıldız kümesinin en az 4 bin yıldızı içinde barındırdığı ve bu yönüyle keşfedilen en büyük açık kümelerden biri olduğu bilgisi aktarıldı. NASA’nın yaptığı açıklamaya göre bu yıldızlar, bulutsunun kırmızı, mavi ve turuncu renklerinden oluşan girdaplı gazlarının içinde yuvalanıyor.

Emektar teleskop Hubble, Dünya’dan 5 bin ışık yılı uzaklıktaki gizemli sis perdesini görüntüledi

HUBBLE 32 YILDIR EVRENİ GÖZLEMLİYOR

Hubble Uzay Teleskobuna ilişkin bilgi veren NASA, “Başlangıçtan bu yana Hubble, insanlığın evren anlayışında devrim yapan sayısız bilimsel gözlem gerçekleştirmek için sorunlu başlangıcının üstesinden geldi. Hubble, evrenin yaşını belirlemekten kendi güneş sistemimizdeki gök cisimleri üzerindeki çarpıcı değişiklikleri gözlemlemeye kadar, insanlığın en büyük bilimsel araçlarından biri haline geldi.” diyor. 

Gökbilimciler, Hubble'ın Gelişmiş Tarama Kamerası (ACS) ve Geniş Alan Gezegen Kamerası 2'yi (WFPC2) kullanarak NGC 6530'u inceledi. Ekip, yeni doğan yıldızları çevreleyen ışıklı öncül gezegen disklerinin özel bir sınıfı olan proplyd'lerin yeni örneklerini arıyordu. Proplyd'lerin büyük çoğunluğu yalnızca bir bölgede, yakınlardaki Orion Bulutsusu'nda bulundu.

Araştırma sırasında araştırmacıların gözleri, parlak yıldızlarla bezenmiş toz ve bulutlardan oluşan çarpıcı bir sis perdesiyle adeta ziyafet çekti. Bilim insanları konuya ilişkin açıklamalarında Hubble’ın yeteneklerini vurgulayarak, "Hubble'ın kızılötesi dalga boylarında - özellikle Geniş Alan Kamerası 3 (WFC3) ile - gözlemleme yeteneği, onu yıldız doğumunu ve dış gezegen sistemlerinin kökenini anlamak için vazgeçilmez bir araç haline getirdi. Hubble, özellikle Orion Bulutsusu'ndaki yeni doğan yıldızların etrafındaki proplyd'lerin araştırılmasında çok önemliydi.” dedi. 

(DailyMail)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...