Elon Musk dünyanın gen güçlü roketi Starship'in yeni görüntülerini paylaştı: Kalkış için gün sayıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Elon Musk dünyanın gen güçlü roketi Starship'in yeni görüntülerini paylaştı: Kalkış için gün sayıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Elon Musk, şirketi SpaceX tarafından geliştirilen ve dünyanın en güçlü roketi olarak tanımlanan Starship'in yeni görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı. Starship'in bu ay fırlatılması bekleniyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Kasım ayında kendi mega roketini (SLS roketi ve Orion uzay aracı) Ay'a fırlatınca, SpaceX şirketi uzaya fırlatılması planlanan en güçlü roket iddiasını kaybetti. Ancak uzay şirketi, Starship projesiyle unvanını geri kazanabilir. Çünkü şirketin gökdelen boyutundaki roketi ve uzay aracı Starship, yakında ilk görevine başlayacak.

Mashable'ın haberine göre, test uçuşu sırasında devasa güçlendirici kalkıştan yaklaşık üç dakika sonra ayrılacak ve Meksika Körfezi'ne inecek. Uzay aracı, 240 kilometrenin üzerinde bir yükseklikte Dünya'nın etrafında uçacak ve ardından Hawaii kıyılarından yeryüzüne iniş yapacak. 

NASA, önümüzdeki birkaç yıl içinde insanlığı yeniden Ay'a götürmek istiyor ve eğer başarılı olursa bu, Musk'ın kişisel hayali olan Mars'ta bir şehir inşa etme fikrini gerçekleştirmeye doğru önemli bir adım olacak. 

Milyarder iş insanı Elon Musk, dünyanın en güçlü roketi olarak gösterilen Starship'i ABD’nin Teksas eyaletindeki fırlatma rampasında gösteren yeni görüntüler paylaştı. Twitter'daki paylaşım binlerce kişi tarafından beğenildi.

https://twitter.com/elonmusk/status/1644095821753856002

SPACEX STARSHIP NEDİR?

Starship, muazzam kargo ve çok sayıda astronotu derin uzaya taşımak için inşa edilmiş, süper ağır bir roket ve uzay aracıdır. 400 metrelik paslanmaz çelik 'kule', NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinden daha büyük. SpaceX, roketin yaklaşık iki kat daha fazla itme gücüne sahip olduğunu iddia ediyor. 

Roket, nispeten düşük fiyatı nedeniyle Musk'ın özellikle sevdiği bir malzeme olan paslanmaz çelikten yapılmıştır. Süper soğutulmuş sıvı hidrojen ve oksijenle çalışan NASA'nın mega Ay roketinin aksine, bu 'canavar' 10 milyon pound sıvı metan ve oksijenle çalışır. 

Yeni yakıt, sıvı hidrojenden daha yönetilebilir sıcaklıklarda saklanabilir, yani çok fazla yalıtıma ihtiyaç duymaz ve sızıntılara daha az eğilimlidir. Bu sorun, NASA fırlatmalarını sıklıkla engelleyen bir sorun olarak bilinir ve SpaceX bir çözüm üretti. 

Starship'in, Ay'a, Mars'a ve uzayın diğer alanlarına yapılacak geziler için tasarlanmış tamamen yeniden kullanılabilir bir fırlatma ve iniş sistemine dönüşmesi amaçlanıyor.

NASA STARSHIP'İ NASIL KULLANACAK?

NASA, sırasıyla 2025 ve 2027 tarihlerinde yapılması planlanan Artemis 3 ve Artemis 4 isimli Ay görevlerinde Starship roketini kullanmayı planlıyor. Uzay ajansı, 4 milyar dolarlık bir sözleşme imzalayarak Starship'in insan iniş sistemi versiyonunu geliştirmek için SpaceX ile anlaşmıştı. Anlaşmanın bir parçası olarak, şirketin önceden Ay'a insansız bir test uçuşu yapması gerekecek.

Artemis 3 görevinde Starship, astronotları NASA'nın Orion uzay aracıyla Ay'ın güney kutbuna taşıyacak ve geri getirecek. Ancak dördüncü görevde, Starship'in Ay'ın yörüngesindeki henüz inşa edilmemiş olan uzay istasyonuna yanaşması ve astronotları Ay'a taşıyıp geri getirmesi bekleniyor. 

NASA yöneticisi Bill Nelson, Aralık ayında gazetecilere yaptığı açıklamada, SpaceX'in sözleşmeye uygun hareket ettiğini ve bu yılın sonuna doğru insansız bir Ay'a iniş yapmayı planladığını söyledi. Bu görevi, 2024'ün sonlarında astronotlarla başka bir iniş takip edecek.

(Mashable)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...