Hayvanlar deneylerde ölmüştü... Elon Musk, beyin implantlarının insan testlerine başlayacağını açıkladı! İlk cihazı kendi kafasına takacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hayvanlar deneylerde ölmüştü... Elon Musk, beyin implantlarının insan testlerine başlayacağını açıkladı! İlk cihazı kendi kafasına takacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın kurduğu Neuralink isimli beyin implantları geliştiren şirket, insan denemelerine yakında başlayacaklarını duyurdu. Açıklama yapan Musk, kendisinin de bir beyin implantı cihazını kafasına takacağını söyledi. 

Beyin implantı denilince akla gelen ilk şirketlerden Neuralink yeni etkinlikle gelişmeleri duyurdu... Şirketin kuruluşundan bu yana altı yıl, dikiş makinesi benzeri beyin implantasyon robotunu ilk defa tanıtmasından bu yana üç yıl, bu teknolojinin domuzlar üzerinde test edilmesinin üzerinden iki yıl, maymun deneylerine başlamasının üzerinden 19 ay geçti. Nihayet, Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından kurulan Neuralink şirketinden yeni bir haber var.

Neuralink Tell Fall 2022 etkinliğinde konuşan Elon Musk, insanlı testlere 6 içinde başlayacaklarını duyurdu. Uzay şirketi SpaceX, elektrikli otomobil üreticisi Tesla ve sosyal medya şirketi Twitter’ın da CEO’su olan Elon Musk, ilerleyen dönemlerde kendisinin de bir Neuralink implantı alarak kafasına takacağını söyledi.

Hayvanlar deneylerde ölmüştü... Elon Musk, beyin implantlarının insan testlerine başlayacağını açıkladı! İlk cihazı kendi kafasına takacak

İlk olarak Ekim ayında yapılması planlanan ancak daha sonra ertelenen Neuralink etkinliği, Çarşamba günü düzenlendi. Burada CEO Elon Musk, "Muhtemelen yaklaşık altı ay içinde bir insana bir Neuralink cihazı takabileceğimizi düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Dikkat çeken açılış konuşmasında Elon Musk, “Hepimiz zaten bir bakıma siborguz" diye alay etti, devamında "Telefonunuz ve bilgisayarınız sizin uzantılarınızdır.” diye konuştu. Ancak bu cihazların iletişim kurma yeteneğimiz üzerinde önemli sınırlamalar oluşturduğunu savundu: “Bir telefonla etkileşim kuruyorsanız, başparmaklarınızı hareket ettirebildiğiniz veya telefonunuzla konuşabildiğiniz hız ile sınırlıdır."

NEURALİNK DENEYLERİNDE MAYMUNLAR ÖLDÜ

Neuralink, geliştirmeye devam ettiği beyin-bilgisayar arayüz cihazlarını yaklaşık iki yıl önce maymunlar üzerinde test etmeye başladı. Ancak 23 denekten 15'inin testlerde öldüğü ortaya çıktı. Şubat ayının başlarında Neuralink, California Üniversitesi Davis Primat Merkezindeki BCI implantlarının prototip testi sırasında maymunların öldüğünü doğruladı ancak sorumlu hekim, ‘hayvan zulmü’ suçlamalarını reddetti.

Hayvanlar deneylerde ölmüştü... Elon Musk, beyin implantlarının insan testlerine başlayacağını açıkladı! İlk cihazı kendi kafasına takacak

Musk, Neuralink etkinliğinde hayvan deneylerine yönelik suçlamalara da cevap verdi: “Bir hayvana bir cihaz yerleştirmeyi düşünmeden önce, titiz laboratuvar testleriyle elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu cihazları hayvanlara yerleştirme konusunda düşüncesiz değiliz. Son derece dikkatliyiz ve koyuna, domuza veya maymuna implant yaptığımızda, cihazın keşif amaçlı değil, doğrulayıcı olmasını her zaman istiyoruz.” 

Temmuz ayında Neuralink’in en büyük rakibi Synchron firması, New York'taki Mount Sinai Hastanesinde bir buçuk inç uzunluğundaki beyin implantını bir ALS hastasının beynine yerleştirerek, bu alanda Neuralink’i geride bıraktı. Bağımsız hareket etme ve iletişim kurma yeteneğini kaybetmiş olan hasta, düşüncelerini bilgisayar komutlarına çevirmek için cihazı kullanarak internette gezinmeye ve mesajlarını bilgisayar ekranına yazabilmeye başladı.

Elon Musk’ın şirketi, Temmuz 2020'de ‘Çığır Açan Cihaz Ödülü’nü almasına rağmen, Neuralink henüz implantlar için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresinden (FDA) onay almak için çalışıyor. Şimdiye kadar Neuralink'in tek başarısı ise bir maymunun implant sayesinde Pong oyunu oynamasını sağlamak oldu.

(Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...