Einstein haklı çıktı: Evren'de zaman genişlemesi gözlemlendi

Editör:
- Güncelleme:
Einstein haklı çıktı: Evren'de zaman genişlemesi gözlemlendi
TEKNOLOJİ Haberleri

Gökbilimciler, yeni bir çalışmada erken Evren'e ilişkin son bulgularını yayınladı. Dahi teorik fizikçi Albert Einstein'ın öngördüğü gibi, Evren'in şimdiki yaşının onda biriyken olayların beş kat daha yavaş geliştiği gözlemlendi.

Astronomlar uzak Evren'i ağır çekimde izledi ve bu, Einstein'ın bir asırdan uzun bir süre önce tahmin ettiği garip etkinin erken Evren'de ilk defa gözlemlendiğini işaret ediyor. Bilim insanları, Evren'in genişlemesinin zamanı uzatması nedeniyle, Evren yalnızca 1 milyar yaşındayken (şimdiki yaşının yaklaşık onda biriyken) olayların beş kat daha yavaş geliştiğini keşfetti.

The Guardian'da yer alan habere göre, Sidney Üniversitesinde astrofizik profesörü ve çalışmanın baş yazarı Geraint Lewis, "Her şeyin bugün olduğundan yaklaşık beş kat daha yavaş değiştiğini görüyoruz. Hızı azaltılmış bir film izlemek gibi." dedi.

Einstein'ın genel görelilik teorisine göre, eski kozmik olaylar, günümüzdeki kozmik olaylardan daha yavaş gerçekleşti. Zaman genişlemesi olarak bilinen etki, bilim insanlarının 1915'teki temel yerçekimi açıklamasında ortaya konduğu gibi, Evren'in genişlemesi tarafından yönlendirilir.

EVREN GENİŞLEMESİNDE NE OLUR?

Genişleyen evrenin bir sonucu, ışığın kozmosta seyahat ettikçe gerilmesi ve dalga boyunun uzamasıdır. Etki, antik galaksilerin olduğundan daha kırmızı görünmesine veya kırmızıya kaymasına neden olur. Ancak zaman da esner; uzaktaki bir nesne saniyede bir defa yanıp sönerse, Evren'in genişlemesi, Dünya'ya ulaşana kadar parlamalar arasında bir saniyeden fazla geçmesini sağlar.

Gökbilimciler daha önce yıldızların ağır çekimde patladığını, Evren'in şimdiki yaşının yarısındayken, parlama ve sönme hızının kabaca yarı normal hızda ortaya çıktığını gördü. Ancak 'kuasar' adı verilen son derece parlak, uzak galaksileri gözlemleyerek çok erken kozmosta zaman genişlemesini görme girişimleri etkiyi bulamamıştı.

Lewis ve Auckland Üniversitesinden meslektaşı Dr. Brendon Brewer, yirmi yılı aşkın bir süredir gözlemlenen 190 kuasar üzerinde ayrıntılı istatistiksel analizler yürüttü ve daha önceki çalışmaların aksine, kozmik olayların erken Evren'de çok daha yavaş geliştiğini keşfetti.

Nature Astronomy'de açıklanan başarılarının anahtarı, kuasarların zengin ve düzensiz ışık gösterilerinde bir saatin tik takına eşdeğer bulmaktı. Lewis, astronomların erken Evren'de zaman genişlemesi görmeyi tamamen beklediklerini ve daha önceki çalışmaların neden etkiyi tespit edemediği konusunda kafalarının karıştığını ancak tahminin hala test edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda araştırmacı, "Bir düzeyde, bu, Evren'in nasıl işlediğini bildiğimize dair güven oluşturuyor. Einstein tarafından bize verilen bu resme sahibiz ve onu test ediyoruz, test ediyoruz ve test ediyoruz. İyi bir bilim insanı bunları hafife almaz. Test etmeye devam eder." dedi.

Evren'in hızlanan genişlemesini keşfettiği için 2011'de Nobel fizik ödülünü paylaşan Canberra'daki Avustralya Ulusal Üniversitesinden astronom Prof. Brian Schmidt, bilimin sürekli olarak teorilerin tahminlerini test ederek ilerlediğini söyledi. "Bu durumda, Lewis ve meslektaşları daha önce süpernovalarla yapılan zaman genişletme çalışmalarını daha büyük mesafelere genişletti ve yeniden genel göreliliğin gözlemlenenleri tahmin ettiğini bulmuş olsalar da, bu, diğer çalışmalardan kuasarlarda görülen zaman genişlemesiyle ilgili bazı potansiyel endişeleri gideriyor." şeklinde açıklama yaptı.

(Kaynak: The Guardian)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...