E-spor futbola kafa tutuyor

Düzenleyen:
E-spor futbola kafa tutuyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyada milyonlarca oyuncu ve takipçisi bulunan e-spor pazarı 1 milyar dolara ulaştı. Karşılaşmalarda şampiyonluk ödülü 10 milyon dolara kadar çıkarken, oyuncu transferi için milyon dolarlar telaffuz ediliyor.

Gençlerin tutkusu hâline gelen e-spor karşılaşmaları dünyanın en popüler spor branşı olan futbola kafa tutuyor. E-sporun bir numarası olan League of Legends 500 milyon taraftarıyla dünyada en fazla taraftar sayısına sahip futbol kulübünü ikiye katlarken, oyuncu transfer bedelleri için milyon dolarlar ödeniyor. E-sporun bu gidişatla 5 yıl içerisinde futbolu yakalaması bekleniyor. 
Dünyada özellikle 27 yaş altı gençler arasında bir tutkuya dönüşen e-spor karşılaşmaları 1 milyar dolarlık pazara ulaşmış durumda. 33 milyon oyuncunun bulunduğu Türkiye’de ise 13 milyon oyuncu e-spor oyunlarını oynuyor. Bu alanda dünyanın bir numarası ise League of Legends. Riot Games’in 200 oyuncuya sahip League of Legends ile bugün 2 milyar dolarlık bir gelir sağlıyor. League of Legends Türkiye’de de en çok oynan oyunlar arasında ilk sırada yer alıyor. Oyunda futbol karşılaşmalarına benzer şekilde birinci liginde sekiz takım bulunuyor. İkinci ligde ise altı takım yer alıyor. İkinci ligde başarılı olan takımlar birinci lige çıkıyor. Her takım 5 oyuncudan oluşuyor. Takımların iki tane de yabancı oyuncu transfer hakkı bulunuyor. Önce ülkede, sonra Dünya Şampiyonası yapılıyor. Dünya Şampiyonası’na 24 takım katılıyor. 

YILDA 4 MİLYON DOLAR GELİR

Nasıl ki basketbolun ana vatanı ABD, futbolun ki Brezilya ise e-sporun ana vatanı da Güney Kore. Dünyanın bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük e-spor oyuncusu Güney Koreli Faker. Yani futbolun Pele’si, Maradona’sı ne ise Faker da o. Kendi ülkesinde en sevilen üçüncü şöhret olan Faker’ın yıllık geliri 4 milyon doları buluyor. Türk takımları da yabancı oyuculara kadrolarında yer veriyor. Geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleştirilen League of Legends finallerinde şampiyon olan Fenerbahçe’nin Güney Koreli oyuncusu Frozen Türkiye’nin en pahalı oyuncusu olarak öne çıkıyor. 

Oyuncuların transferleri için de ciddi paralar ödeniyor. Transfer bedelleri dünyada ortalama  1 milyon dolar civarında seyrediyor. Türkiye’de ise bu rakam 100 bin dolar civarında. Transfer bedellerinin yanı sıra şampiyon takımlara da adeta bir servet ödeniyor. Geçtiğimiz haftalarda dünya şampiyonası yapılan Dota League’de şampiyon olan takım 9,5 milyon doları evine götürdü. League of Legends’ta dünya şampiyonu olacak takım 5 milyon dolar kazanacak.

KARTLA 27,9 MİLYAR LİRALIK AKARYAKIT ALDIK

Türkiye’de bu yılın ilk altı ayında akaryakıt istasyonlarında banka ve kredi kartlarıyla toplam 27 milyar 966 milyon 880 bin liralık harcama yapıldı. En fazla kartla alışveriş 4 milyar 948 milyon 600 bin lira ile mayısta gerçekleşti.

24 SAAT CANLI YAYIN

2015 yılı itibarı ile ABD’de oyun prodüksiyon bütçeleri toplamda Hollywood’u geçmiş durumda. Daha 2 yıl önce 1 milyon dolar sermaye ile kurulan takımlar 20-30 milyon dolara büyük gruplar tarafından satın alınıyor. Time Warner 24 saat yayın yapan bir e-spor kanalı açtı. ESPN’in sahibi olan Walt Disney için Bamtech’i, Amazon grubu ise Twitch’i satın aldı. Sadece bu üç yatırımın değeri 3 milyar doların üzerinde. 

VODAFONE'DAN E-SPORA 30 MİLYON LİRA DESTEK

Vodafone, e-spor pazarına 5 yılda 30 milyon TL değerinde desteğe hazırlanıyor. Türkiye’nin en büyük e-spor takımlarından biri olan BAUSuperMassive eSports ile iş birliğine giden Vodafone, “Vodafone FreeZone 5’te 5” oyun paketleriyle oyun tutkunlarına ayrıcalıklar sunacak. Dünya’da e-spora yatırım yapan ilk operatör olduklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, desteğin sponsorluk, oyuncu ve takımlara yönelik yatırımlar ile göğüs reklamı ve içeriği kapsadığını kaydetti. E-spor oyuncularına yönelik avantajlar da sunduklarını dile getiren Aksoy, “Oyuncuların en sık takip ettiği platformlardan Youtube iş birliğiyle hazırlanan “Oyun paketleriyle genç aboneler internetinden yemeyen YouTube paketine sahip olacak.  Vodafone FreeZone’lular, BAUSuperMassive eSports takımından koçluk alma, takımla tanışma ve Game House ziyaretlerinde bulunma, BAUSuperMassive eSports markalı ürünlerde Lidyana.com’da yüzde 50 indirim gibi ayrıcalıklardan yararlanabilecek. FreeZone’lulara ayrıca, oyun pazarında genç kitle tarafından en çok tercih edilen ödeme platformu olan İninal sanal kartında 10 TL hediye ve Hepsiburada.com’daki en iyi oyun ekipmanlarında yüzde 25’e varan indirim gibi imkânlar da sağlanacak” dedi.  Son iki yılda 4 sezonda 4 final oynayıp iki şampiyonluk elde ettiklerini dile getiren BAUSuperMassive eSports Kurucu Ortağı Hakan Baş ise şunları kaydetti: Bugün ülkemizde bile bir oyun finali için 15 bin bilet 2 saat içinde tüketiliyor ve bu gençler saatlerce bir stadyumu doldurup coşkuyla sosyalleşiyorsa, bu, e-spor sayesinde oluyor. 2024’te e-sporun olimpiyatlarda olması bekleniyor. 5 yıl içerisinde ise futbolu yakalayacağını düşünüyorum. 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...