E-posta dünyamızı nasıl değiştirdi?

E-posta dünyamızı nasıl değiştirdi?
TEKNOLOJİ Haberleri

Bugün iş dünyasında günlük gönderilen e-posta sayısı 100 milyar civarında. 2017'de bu sayının 130 milyarı bulması bekleniyor.

İş dünyasındaki haberleşmede e-postanın hakim olması çalışma tarzımızı değiştirdi. Haber iletirken yaşadığımız yavaş ve belirsiz sürecin yerini yıldırım hızıyla işleyen bir süreç aldı.
Bugün iş dünyasında günlük gönderilen e-posta sayısı 100 milyar civarında. 2017'de bu sayının 130 milyarı bulması bekleniyor. Bu noktaya 20 yıl içinde geldik. Ondan önce düzenli e-posta kullanan insan sayısı çok azdı.
Belki bazılarımızın AOL hesapları vardı, ama bunlar çoğunlukla kişisel kullanım içindi. 1990'lar boyunca gelen mesajlara anında yanıt gönderme geleneği oluşmamıştı. Faksın hala bilgi iletmede en etkili yöntem olduğu düşünülüyordu.
2000'lerin başlarında durum değişti, e-posta artık ofislerde yaygınlaşmıştı. 2003'te BlackBerry piyasaya çıktığında ofiste olmadığınız zamanlarda bile e-postaya erişme olanağı doğdu. Bu aynı zamanda çalışma saatleri dışında da mesajları kontrol edip yanıt verme beklentisini doğurdu. Fakat e-posta ile haberleşme kuralları konusunda yerleşmiş kurallar yoktu henüz.
SAYILARLA E-POSTA
2014 yılı itibariyle dünya çapında 4,1 milyar olan e-posta hesabı sayısının 2018 yılı sonunda 5,2 milyara çıkması bekleniyor.
Bu süre içinde 300 milyon kişi ilk e-posta hesabını açmış olacak.
E-postaların çoğu işle ilgili. 2014'te işle ilgili gönderilen günlük ortalama e-posta sayısı 108 milyardı.
Ortalama bir insan işiyle ilgili günde 121 e-posta gönderiyor. 2018'de bu rakamın 140'a çıkacağı tahmin ediliyor.
ÇİZGİ BELİRSİZLEŞİYOR
New York'taki Macmillan yayınevi yetkililerinden Will Schwalbe, "Bir gün bir baktık ki günümüzün yüzde 70'ini e-posta yoluyla mesaj göndermeye ya da gelen mesajlara yanıt yazmaya ayırıyoruz," diyor.
2006'da Schwalbe ve yazar David Shipley oturup bir e-posta gönderme kılavuzu hazırlamışlar. "E-posta insanlarla haberleşmede inanılmaz bir mekanizma haline geldi."
E-posta sayesinde dünya hem bilgi iletme hem de temel iletişim bakımından çok daha verimli hale geldi; fakat bu verimi nicel olarak ifade etmesi zor. Fakat bugün akıllı telefonlar, hatta artık saatler yoluyla e-postaya ulaşmak olanaklı, ama aynı zamanda birçok kişi için yük haline de geldi. Çünkü artık iş ile özel yaşam arasındaki çizgi belirsizleşti.
Uzmanlar e-postanın olağanüstü güçlü bir araç olduğu, fakat dikkatli kullanılmadığında her şeyin önüne geçme tehlikesi taşıdığı kanısında.
Ancak ondan uzak durmak birçoğumuz açısından zor. İş nedeniyle değil, alışkanlık yaptığı için. Uzmanlar e-postanın bağımlılık yaptığını, beyinde uyuşturucu ile aynı merkezleri harekete geçirdiğini belirtiyor. E-posta yazarak bir iş yapmış olma tatmini sağlıyor.
Fakat bu aslında sahte bir başarı duygusu. E-posta yazmanın, müşteri hizmetleri dışında kimsenin iş tarifinde yeri yoktur.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...