Beklenen an geldi... 'Şehir katili' asteroit Dünya’ya yaklaştı: Tam 60 metre!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Beklenen an geldi... 'Şehir katili' asteroit Dünya’ya yaklaştı: Tam 60 metre!

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yeni keşfedilen 64 metre çapa sahip olan bir asteroit 25 Mart Cumartesi günü gezegenimize çok yaklaşacak. ‘2023 DZ2’ adlı asteroidin Dünya'ya 160 bin kilometre mesafeden ‘güvenle’ geçmesi bekleniyor. Bu büyüklükte bir asteroidin Dünya'ya Ay'dan bile daha yakın mesafeye gelecek olması bilim dünyasını heyecanlandırdı. NASA ve ESA, gökbilimciler için büyük bir gözlem fırsatı olarak değerlendirdi. Asteroidin Dünya'nın yakınından geçişi teleskop ve dürbünlerle gözlemlenebilecek.

Bir şehri yok edecek kadar büyük bir asteroit, 25 Mart Cumartesi günü (bugün) Dünya ile Ay'ın yörüngesi arasından zararsız bir şekilde geçecek. NASA Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi yaptığı açıklamada, uzay ajansının gerçek zamanlı izleme aracına göre asteroidin yaklaşık 40 ila 90 metre arasında (60 metre olduğu tahmin ediliyor) bir çapa sahip olduğunu belirtti. Bununla birlikte, asteroidin saniyede 36,84 kilometre hızla hareket ettiği bilgisi de paylaşıldı. 

Earth Sky'ın haberine göre, NASA, yakın geçişlerin sık sık yaşandığını ancak bu boyutta bir asteroidin yakın geçişinin sadece on yılda bir meydana geldiğini belirtti. Ayrıca bu asteroit geçişinin bilimsel açıdan benzersiz bir fırsat sunduğu da açıklandı.

Beklenen an geldi... 'Şehir katili' asteroit Dünya’ya yaklaştı: Tam 60 metre!

Asteroit 2023 DZ2

NASA, Uluslararası Asteroid Uyarı Ağı'ndaki bilim insanlarının söz konusu asteroidin yakın geçişini takip edeceğini bildirdi.

Öte yandan, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) gezegen savunma şefi Richard Moissl yaptığı açıklamada, "Bu 'şehir katilinin' Dünya'ya çarpma şansı yok ancak yaklaşması gözlemler için harika bir fırsat sunuyor" dedi.

ASTEROİT AY'DAN DAHA YAKIN GEÇİŞ YAPACAK

2023 DZ2 adlı asteroit Dünya’ya Ay’dan bile daha yakın mesafeden geçiş yapacak (Dünya'ya 160 bin kilometre kadar yaklaşacak). Asteroit Dünya'dan dürbün ve küçük teleskoplarla görülebilecek.

İlk olarak İspanya'nın Kanarya Adaları'ndaki La Palma gözlemevinde astronomlar tarafından Şubat ayı sonlarında tespit edilen 2023 DZ2, 16 Mart 2023 günü duyuruldu. 

Asteroit 2023 DZ2'nin 64 metre çapa sahip olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte, gerçek boyutunun daha az veya daha fazla da olabilir. Yakın geçiş sırasında bilim insanları daha doğru bir hesaplama yapabilmeyi umut ediyor. 

'Yakın Dünya Nesnesi' olarak sınıflandırılan asteroit, her 3 yılda bir Güneş'in etrafında döner ve gökbilimcilerin incelediği diğer asteroitlere kıyasla nispeten yavaş olan saatte 28 bin kilometre hızla hareket eder.

(The Guardian - Earth Sky)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...