Bilim insanları yeni ölçü birimlerini açıkladı: Dünya’nın kütlesi artık 6 ronnagram, Güneş’inki 2 bin quettagram

Editör:
- Güncelleme:
Bilim insanları yeni ölçü birimlerini açıkladı: Dünya’nın kütlesi artık 6 ronnagram, Güneş’inki 2 bin quettagram
TEKNOLOJİ Haberleri

Ronnagramlara ve quettametrelere merhaba deyin, çünkü artık yeni ölçü birimlerimiz de var. Fransa'da toplanan uluslararası bir bilim ekibi, sürekli artan miktarda veri tarafından yönlendirilen dünyanın en büyük ve en küçük ölçümlerini daha kolay ifade etmek için yeni metrik birimleri belirledi. Böylece Dünya’nın kütlesi de 6 ronnagram (10 üzeri 27) oldu.

İçinde yaşadığımız bu devasa büyüklükteki evreni tanımlamak için daha büyük metrik sistemlere ihtiyacımız var. Bu yüzden Fransa’da dünyanın dört bir yanından gelerek toplanan bilim insanları bu konuyu tartışıyor. Kökleri Fransız Devrimi’ne kadar uzanan Uluslararası Birimler Sistemi (SI) atto ile tera (10 üzeri eksi 18 ile -10 üzeri 18) arası bir ölçü sistemiyle 1960 yılında kuruldu. 1964 ve 1991 yıllarında Uluslararası Birimler Sistemi yeni ölçü ön eklerinin eklenmesiyle gelişti. Nihayetinde 30 yılı aşkın süre sonra ilk defa SI’ya yeni ölçü ön ekleri eklendi.

Her 4 yılda bir Paris'in batısındaki Versay Sarayı'nda bilim insanları bir araya gelerek yeni ağırlık ve ölçü birimleri üzerine tartışıyor. 27. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansına katılan bilim insanları ve hükümet temsilcileri bu yıl gerçekleştirilen toplantıda yeni ön ekleri oyladı. Yeni ön eklerin belirlenmesine öncülük eden Birleşik Krallık Ulusal Fizik Laboratuvarı kararın kabul edildiğini açıkladı.

EN BÜYÜK SAYILAR RONNA VE QUETTA OLDU

Fransa'da toplanan araştırmacılar, en büyük ve en küçük sayıları daha kolay tanımlamak için yeni ölçü birimlerini belirledi. En büyük sayılar için artık ‘ronna’ ve ‘quetta’ ön ekleri kullanılacak. Öte yandan, akıl almaz derecede küçük olan ölçüler için ise ‘ronto’ ve ‘quecto’ birimleri getirildi. Bunlar gram ve metre gibi ölçü birimlerinin önüne ek olarak gelecek.

Ön ekler, büyük miktarların ifade edilmesini kolaylaştırıyor. Örneğin, bir kilometre yerine 1000 metre, bir milimetre yerine ise metrenin binde biri ifadesini kullanmak, karmaşık hesaplamalarda işleri zorlaştırabilir.

Bununla birlikte, artık Dünya’nın kütlesi 6 ronnagram, Güneş’in kütlesi ise 2 bin quettagram olarak tanımlanacak. 6 ronnagram, 6'nın yanına 27 sıfır ekleneceği anlamına geliyor. Jüpiter ise yaklaşık iki quettagram oldu, bu da 2'nin yanına 30 sıfır eklenmesi demek.

(TRT Haber, IFL Science)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...