Dünyanın konuştuğu NFT teknolojisine Türkçe ayarı: İsmin açılımı belirlendi

Kaynak: AA
Dünyanın konuştuğu NFT teknolojisine Türkçe ayarı: İsmin açılımı belirlendi
TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Son yıllarda dünyanın en popüler teknolojilerinden biri haline gelen NFT yani non-fungible token (takas edilemez jeton) Türkçe açılıma kavuştu. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından yapılan açıklamaya göre, artık NFT'nin karşılığı 'Nitelikli Fikri Tapu' oldu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç,

yayınladığı videoda, Ankara Üniversitesi bünyesinde 2021-2022 Bahar Dönemi'nde ‘NFT'ye Giriş’ dersi açıldığını hatırlattı. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen dersin açılışında çekilen fotoğrafın NFT'ye dönüştürüldüğünü belirterek, Türkiye'nin ilk NFT dersinin ilk NFT'sini yaptıklarını söyledi. Bu NFT’yi Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a hediye ettiklerini sözlerine ekledi.

NFT ARTIK NİTELİKLİ FİKRİ TAPU

Sosyal medyada bir anket başlatarak NFT teriminin karşılığının ne olmasını istediklerini takipçilerine sordu. Önerilerin tek tek incelendiğini ve değerlendirildiğini söyleyen Ali Taha Koç, TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin'in de katkılarıyla NFT'nin Türkçe karşılığı olarak 'Nitelikli Fikri Tapu'yu seçtiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bundan sonra yaptıkları çalışmalarda ve paylaşımlarda NFT'nin açılımı için ‘Nitelikli Fikri Tapu’ terimini kullanacaklarını belirten Koç, kısaltmayı seslendirirken de ‘eN eF Ti’ yerine ‘Ne Fe Te’nin tercih edilmesinin gerektiğini vurguladı.

Daha çok dijital sanat eseri olarak da tanımlanan NFT, tüm dünyanın ilgisini çekiyor. 2015 yılında ilk örneği geliştirilerken, 2020'den beri dünya çapında popülerlik kazanan bir teknolojik girişim haline geldi. Görsel, video veya ses kaydı şeklinde olabilen NFT'ler dijital ortamda üretilen eserlerin dijital sahipliğini kazandırıyor. Sadece üreten ya da satın alan kişiye ait olan NFT'ler yatırım aracı olarak da kullanılıyor.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...