Dünyanın etrafında 'saatli bombalar' dönüyor: Sayıları 135 milyona yakın

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Dünyanın etrafında 'saatli bombalar' dönüyor: Sayıları 135 milyona yakın

TEKNOLOJİ Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Uzay çöplerinin korkunç sayısı bilim insanlarının gündeminde. Araştırmacılar, yaklaşık 135 milyon uzay çöpünün dünyanın çevresinde döndüğünü söylüyor.

ABD, Almanya (AB ile), Avustralya, Çin, Hindistan, İtalya (AB ile), Japonya, Kanada ve Kore’nin ardından Türkiye de Ay toprağı benzerini üretti. Yaptığı bilimsel çalışmalarla Türkiye’nin “Ay toprağı” üreten ülkeler arasında 10’uncu sırada yer almasını sağlayan Prof. Dr. Cengiz Toklu, uzay çöpleri ile ilgili konuştu.

Prof. Toklu, "1955’deki uzaya çıkan ilk roketlerden bu yana, 2022’ye kadar uzaya 6300 kadar roket atıldı ve bunlarla 14 bin 450 uydu yörüngeye sokuldu. Bu dönemde 630 istenmeyen çarpışmalar meydana geldi. Avrupa Uzay Ajansına göre, 10 cm’den büyük 36 bin 500 cisim, 1-10 cm arasında 1 milyon cisim, 1mm-1cm arasında 130 milyon cisim yüksek hızlarıyla çarptıkları başka elemanları parçalamaya hazır olarak dünya etrafında dolanıyor." diye konuştu.

UZAY ÇÖPLERİNİN TOPLANACAĞI TARİH BELLİ OLDU 

Cisimlerin sayısının hızla artmasının Kessler sendromu olarak bilinen olguya sebep olacağını ifade eden İstanbul Beykent Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Cengiz Toklu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani çöplerin kritik bir sayıya ulaşmasından sonra meydana gelen zincirleme çarpışmalarla pek çok uydunun da parçalanarak çöp haline gelmesine yol açabileceği 1978’den beri biliniyor. Boya parçalarından, metal parçalarına kadar değişen bu çöpler yüksek hızlarıyla çarptıkları başka elemanları parçalamaya hazır. Bilindiği üzere, tehlikenin daha fazla artmaması için çeşitli çalışmalar yapılmakta olup mesela Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 2025 yılında, bu çöpleri toplamaya başlamak üzere, CleanSpace-1 aracını uzaya göndermeye hazırlanıyor."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...