Dünyada eşi benzeri yok! ROBOSİM hava savunmada yeni dönemin kapısını açıyor: 'Gücümüzü çok daha üst seviyeye taşıyacak'
Dünyada başka örneği yok, hava savunmada yeni bir dönemin kapısını açıyor... Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi'nde bulunan 'ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı' ile hava savunma sistemleri zorlu senaryolarla simüle ediliyor, gerçeğe en yakın şekilde test imkanı sunuluyor. ASELSAN Sistem, Etkinli, Analiz ve Simülasyon Genel Müdürü Hakan Akgün, "Sahip olduğumuz bu yetenek hava savunma alanındaki gücümüzü çok daha üst seviyeye taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.
ASELSAN'dan dünyada eşi benzeri olmayan bir hamle geldi. Türk savunma sanayisi bünyesinde hava ve füze savunma projelerini geliştirme ve seri üretim dönemlerindeki faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM) bünyesinde ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı devreye alındı. Dünyada başka bir örneği bulunmayan ve hava savunma sistemlerinin zorlu senaryolarla simüle edildiği 'ROBOSİM', içerisinde elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleştirilen kabinlere yan ve yükseliş ekseninde hareket yeteneği kazandırılarak, gerçeğe en yakın şekilde test imkanı sunuyor.
HER TÜRLÜ AÇISAL HAREKET AÇIK ALANDA SİMÜLE EDİLECEK
Hava savunma sistemlerinin gerçek hayatta karşılaşabileceği hedeflerin her türlü açısal hareketlerini açık alanda simüle eden ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı, kablo-robot teknolojisi kullanılarak içerisine elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleştirilen kabinlere yan ve yükseklik ekseninde hareket yeteneği ile öne çıkıyor. Bu sayede ROBOSİM altyapısı ile tekli ya da çoklu hedefler içeren zorlayıcı senaryolar açık alanda test edebilme imkanı sunacak.
Sistem Test, Ayar Kalibrasyon Altyapısı ve Test Kulesi, sistemler üzerindeki radar ve elektro-optik algılayıcıların fonksiyonel testleri, görüş/algılama hatlarının (nişan hattı) hassas olarak kendi içinde ve sonrasında nişan hattı ile atış hattının (namlu hattı) hassas olarak çakıştırılmasına yönelik ayar ve kalibrasyon faaliyetlerinde kullanılacak.
SIRA DIŞI İNŞAAT VE KULE YAPISI
Elektromekanik yapıyla bütünleşik olan inşaat/kule/temel yapısı, özel olarak Türk mühendisleri tarafından tasarlandı ve projelendirildi. Yaklaşık 75 metre yüksekliğinde kulelerin tepe noktasında tüm operasyonel ve rüzgar yükleri altında sadece birkaç santimetre sapma değeri elde ediliyor. Sıra dışı inşaat ve kule yapısının projeye uygun bir şekilde sahada kurulumu, test ve doğrulaması tamamlandı.
ROBOSİM’de tüm test faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, çok sayıdaki alt sistemin senaryoya uygun olarak gerçek zamanlı uzaktan kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilen verilerin kayıt, analiz ve değerlendirilmesi amacıyla özel bir yazılım kullanılıyor. ASELSAN bünyesine geliştirilen bu yazılımının SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuvarı) ortamında geliştirilmesi, test ve doğrulamaları da başarıyla tamamlandı.
"DÜNYADA EŞİ BENZERİ BULUNMUYOR"
ROBOSİM altyapısı sayesinde gelebilecek her türlü saldırı senaryolarına karşı hava savunma sistemlerinin yeteneklerinin test edildiğini dile getiren ASELSAN Sistem, Etkinli, Analiz ve Simülasyon Genel Müdürü Hakan Akgün, “ASELSAN’ın hava savunma ve test entegrasyon merkezinde bulunuyoruz. Bünyemizde geliştirilen hava savunma sistemlerinin çok daha etkin bir şekilde test entegrasyonu yapmak amacı ile burada çeşitli test alt yapımız bulunuyor. Bu test alt yapılarından birisi de ROBOSİM Dinamik Hedef Test Altyapısı. Bu altyapının dünyada eşi benzeri bulunmuyor" dedi.
"Bu altyapı ile hava savunma sistemlerinin çeşitli saldırı senaryoları altında etkinliğini test edebiliyoruz" diyen Akgün, "Sahip olduğumuz yetenek ile uzaktan gelen herhangi bir hava objesini, manevraları da hesaba katarak, radar sistemleri ve elektro optik sistemlerin etkinliğini görebiliyoruz. Bu yetenek hava savunma alanındaki gücümüzü çok daha üst seviyeye taşıyacaktır” ifadelerini kullandı. (İHA)