Dünyada bir ilki temsil ediyor! Türkiye’nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'da büyük gün geldi çattı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olma özelliği taşıyan TCG Anadolu’nun pazartesi günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceğini açıkladı.
Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olacak TCG Anadolu, pazartesi günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Deniz Kuvvetleri için yürütülen MİLGEMProjesi'nin devamı niteliğindeki İSTİF Sınıfı Fırkateynler kapsamında üç yeni geminin inşası için imza töreni düzenlendi.
Üç farklı tersanede eş zamanlı olarak 36 ayda inşa edilip donanmanın hizmetine verilecek olan gemilerin imza törenine Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ömer Ürkmez, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ile savunma sektörü temsilcileri katıldı.
DÜNYANIN İLK SİHA GEMİSİ
AA'nın haberine göre, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TCG Anadolu gemisinin pazartesi günü törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini söyledi. Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Demir, Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu'ya entegrasyonunu bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. Hürjet'in de gemide kullanılmasının planlandığını dile getiren Demir, Anka-3'ün gemiye konuşlandırılması için ise konuşmanın erken olduğunu kaydetti.
Demir, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi için de farklı firmaların çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
'MAVİ VATAN'DA HAKLI MÜCADELEMİZ VAR'
İHA'nın aktardığı bilgilere göre, Türkiye'nin denizlerde olan varlığına dikkati çeken Demir, 'Mavi Vatan' kavramının çok önemli olduğunu dile getirerek, “Ege'de, Doğu Akdeniz'de haklı mücadelemiz var. Bu mücadeleleri ancak ve ancak 'Mavi Vatan'da güçlü olarak sürdürebiliriz. Mavi vatanda gücümüz de bu yerli, milli sistemlerimiz olacak. Gemilerimizin sadece kendileri değil, içerisindeki bütün sistemlerin yerli olması bizim için çok büyük avantajlar sağlıyor olacak. Deniz filomuzu yenilemeye, geliştirmeye devam edeceğiz. MİLGEM'ler bir adım. İnşallah daha yeni projelerimiz de geliyor olacak. Bu yıl yine teslimatları göreceğiz. İ sınıfı fırkateynimizin, beşinci bir gemimizin teslimini göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Demir, konuşmasına şöyle devam etti:
“Proje hızı açısından da 36 ay iddialı bir süre dedik. Ama zaten meseleye iddialı başladığımızın bir göstergesi olarak da icra komitesi kararından hemen hemen dört ay sonra sözleşmeyi imzalamak da aslında savunma sanayimizde artık yeni bir moda geçtiğimizin bir işareti.”
TCG ANADOLU BİR TABURU İNTİKAL ETTİREBİLECEK
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) Projesi kapsamında üretilen TCG Anadolu gemisi, asgari bir tabur büyüklüğündeki kuvveti, ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteğiyle belirlenen yere intikal ettirebilecek. TCG Anadolu, 4 mekanize, 2 hava yastıklı ve 2 personel çıkarma araçlarının yanı sıra uçak, helikopter ve insansız hava araçları da taşıyacak. 231 metre uzunluk ve 32 metre genişlikteki geminin tam yük deplasmanı yaklaşık 27 bin tona karşılık geliyor.
TCG Anadolu, özellikle üzerine konuşlandırılacak silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) Türk donanması için önemli bir güç çarpanı olacak.
ARAS-2023 TESLİMATLARI İÇİN DE İMZALAR ATILDI
Törende ayrıca dalgıç tespit sonarı (DTS) Aras-2023’ün yapılacak MİLGEM’lere teslimatı için de sözleşme imzalandı. TCG Anadolu’da aktif olarak kullanılan ve MİLGEM 6,7 ve 8’inci gemilerde de toplamda üç adet olarak kullanılacak olan Aras-2023, yerli ve milli platformları su altından gelebilecek tüm dalgıç tehditlerine karşı korumayı amaçlıyor.
MİLGEM İ SINIFI FIRKATEYN PROJESİ
Yapısı itibarı ile ada sınıfı korvetlerden farklı özelliklere sahip olan MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Projesi, üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerin büyük oranda yerli üretim olması sebebiyle Türk savunma sanayii adına kritik bir önem taşıyor. İ sınıf fırkateynler, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor. Ada sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateynler, 3 bin 100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genişliğe sahip. MİLGEM İ sınıfı fırkateyn, ada sınıfı korvetlerden hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklılaşıyor.
(İHA - AA)