Dünya bu açıdan hiç görüntülenmemişti!

Editör:
- Güncelleme:
Dünya bu açıdan hiç görüntülenmemişti!
TEKNOLOJİ Haberleri

Japonya merkezli özel bir uzay şirketinin geliştirdiği uzay aracının uzaydan çektiği görüntüler büyük beğeni topladı. Twitter’da yayınlanan görüntülerde Dünya’nın uzaydan farklı bir bakış açısından çekildiği görülüyor.

Uzay aracını işleten Tokyo merkezli şirket ispace'in yaptığı duyuruya göre, Hakuto-R iniş aracı 11 Aralık Pazar sabahı Amerikan SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Bununla birlikte, Hakuto-R uzaya tek başına gitmedi, Falcon 9 roketiyle ayrıca Ay'ın yörüngesindeki su buzunu araştıracak, evrak çantası büyüklüğünde NASA uzay aracı Lunar Flashlight'ı da fırlatıldı.

Hakuto-R uzay aracı fırlatıldıktan sonra Dünya'nın yörüngesinde gerçekleştirdiği seyahatinde hem fotoğraflar çekti hem de veri topladı. ispace şirketi konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ispace'in Görev Kontrol Merkezinde (MCC) ilk kontrol operasyonları devam ederken, iniş aracına monteli kameramız tarafından çekilen ilk görüntüleri de aldık. Bu, fırlatma aracından ayrıldıktan yaklaşık 19 saat sonra Dünya'nın bir görüntüsü." sözleriyle uzay aracının kameralarıyla çekilen Dünya manzarasını yayınladı.

Dünya bu açıdan hiç görüntülenmemişti!

Şirket başka bir tweet'te ise, "Burada hilal gibi görünen şey aslında Dünya. Sağ altta Hakuto-R kurumsal ortaklarımızı gösteren bir plaka görebilirsiniz." ifadesini kullandı. Ayrıca şirket, uzay aracının son durumuna ilişkin bilgiler verdi: "İniş aracımız Dünya'dan uzaklaşıyor ve Ay'a doğru ilerliyor! İniş aracı istikrarlı bir tutum ve güç kaynağı sağlamaya devam ediyor."

Şirket, Twitter'daki paylaşımlarında uzay aracından çekilen başka görüntüler de yayınlıyor. Hilal gibi görünen Dünya manzarasının ardından 'Dünya'ya benzeyen bir Dünya' görüntüsü yayınlandı.

Dünya bu açıdan hiç görüntülenmemişti!

ispace Twitter hesabı yeni bir paylaşımda ise uzaydan çekilen başka bir Dünya manazarısını daha yayınladı. Söz konusu

şirket, "Görev Kontrol Merkezimizde (MCC) ilk kontrol operasyonları devam ediyor ve bu arada uzay aracından başka bir görüntüyü paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Resimdeki Dünya ve SpaceX fırlatma aracının ikinci aşaması, ayrıldıktan yaklaşık 2 dakika sonra çekildi. Bu görüntü, M1 yüklerimizin biri (Ay görüntüleme sistemi) tarafından çekilmiştir. Bu görüntüleme sistemi iniş aracının yanlarına monte edilmiştir ve görev boyunca görüntü alacaktır." şeklinde bilgi verdi.

AY'A YUMUŞAK İNİŞ YAPACAK

Her şey planlandığı gibi giderse, Hakuto-R, Nisan ayında Ay'a varacak ve bir Japonya tarihinde ilk defa Ay'a yumuşak inişi gerçekleştirecek. Lander (iniş aracı) daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzay ajansı için Rashid adlı küçük bir gezgin aracı Ay'a konuşlandıracak. Ancak ispace şirketi henüz o kadar ileriye bakmıyor. Bu bir test uçuşu, ispace için ilk görev ve şirket işleri ağırdan alıyor.

Şimdiye kadar, görev ekibi iniş aracıyla iletişim kurmak dahil planları tıkır tıkır işlemeyi başardı. 12 Aralık Pazartesi günü şirket, ekip üyelerinin 'yer aracının çekirdek sistemlerinde herhangi bir eksiklik olmadığını teyit ettiğini' yazdı. Hakuto-R'nin yolculuğu, her şey ispace'in planına göre giderse, daha birçok görevin temelini atacak.

Şirket, ikinci görevini 2024'te Ay yüzeyine ve üçüncü görevini NASA'nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri programı kapsamında bir yıl sonra 2025'te başlatmayı planlıyor. ispace'in kurucusu ve CEO'su Takeshi Hakamada geçtiğimiz günlerde Space.com'a verdiği röportajda, ispace'in bundan sonra yılda iki Ay görevi yürütmeyi hedeflediğini söyledi. Hakamada, "Vizyonumuz cislunar uzayda ekonomik olarak uygun, sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmaktır." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...