Dünden bugüne iPhone serüveni… İşte tüm iPhone’lar

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge
Dünden bugüne iPhone serüveni… İşte tüm iPhone’lar

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge

On beş yıl önce Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs ilk iPhone telefon modelini tanıttı. Jobs, telefon pazarında devrim niteliğinde kabul edilen iPhone’un yanı sıra dokunmatik kontrollere sahip geniş ekran iPod cihazını da tanıtmıştı. Ancak ilk tanıtımından bu yana iPhone en çok ön plana çıkan Apple ürünü kabul edildi.

iPhone telefonların bir bütün olarak düşünüldüğünde modern çağın teknoloji endüstrisinin bir sembolü olduğunu söylesek abartı olmaz. Ayrıca Apple'ı piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi haline de getirdi. 2015 yılındaki verilere göre iPhone’lar, şimdiye kadarki en kârlı ürün olarak kabul edildi. Apple'ın piyasa değerinin 3 trilyon dolara kadar çıkmasını da sağladı. İşte iPhone'un yıllar içindeki değişimine bir göz atalım…
IPHONE (2007)
2007'de tanıtılan bu telefon, ilk iPhone modelidir ve modern akıllı telefonun temelini atan iPhone'dur. Klasik simge ızgarasına ve tek ana düğmeye sahip bu telefonda fiziksel bir klavye ise yoktur. Klavyenin olmaması ‘devrim’ niteliğinde olarak görülür. İnternet erişimi vardı ancak 3G bağlantısı ve App Store da dahil olmak üzere bir dizi temel özellikten yoksundu.
IPHONE 3G (2008)
Bir sonraki iPhone 2008'de piyasaya sürüldü. iPhone 3G modelinde App Store da bulunuyordu. Böylece geliştiriciler kendi uygulamalarını oluşturma imkanına sahip oldu. iPhone’un uygulama mağazasında onlarca oyun ve uygulama yer almaya başladı. Bu da iPhone'un değerini artırdı. iPhone 3G'de 3G bağlantısının yanı sıra e-posta bildirimi ve GPS navigasyonu da bulunuyordu.
IPHONE 3GS (2009)
İlk ‘S’ model iPhone, büyük yeni özelliklerden ziyade önemli geliştirmeler sundu. Apple bu telefonun önceki modelden iki kat daha hızlı olduğunu açıkladı. 3.5 inç ekran boyutuna sahipti ve önceki modellerle aynı tasarım çizgisini korudu. Ayrıca şu an için küçük bir özellik görünse de 3GS modeli ile kullanıcılar metin kopyalayıp yapıştırma seçeneğine sahip olabildi. 
IPHONE 4 (2010)
iPhone'un ilk büyük tasarım değişikliği iPhone 4 ile gerçekleşti. Paslanmaz çelik panel ve camın yanı sıra yuvarlatılmış köşelere sahip daha kare bir görünüme sahip iPhone 4, 2010 yılında tanıtıldı. O tarihte dünyanın en ince akıllı telefonu olduğu söylendi ve ‘retina ekran’ kullanan ilk Apple cihazıydı. Aynı zamanda FaceTime görüntülü aramaların önünü açan bir ön kameraya sahip ilk iPhone'du. Çoklu görev imkanı sunun iOS 4 işletim sistemi sürümü ile birlikte geldi.
IPHONE 4S (2011)
Beşinci nesil iPhone, selefiyle aynı görünüyordu ancak zamanının ötesinde ama biraz fazla iddialı olan Apple'ın sesli asistanı Siri ile birlikte piyasaya çıktı. iPhone 4S, 8 megapiksel arka kamera ve iPhone 4'ün başına bela olan bağlantı sorunlarını çözmek için yeniden tasarlanmış antenle geldi. 4 Ekim 2011’de bu cihaz tanıtıldı ve Apple'ın kurucusu Steve Jobs ertesi gün öldü. 
IPHONE 5 (2012)
iPhone'un ikinci büyük tasarım değişikliği ise iPhone 5 ile oldu. Akıllı telefon pazarı daha büyük ekran boyutuna yönelince Apple, yeni iPhone’un ekran boyutunu 4 inç’e çıkardı. Yine de kompakt ve tek elle kullanımı kolaydı ve cihazı hafifleten ancak dayanıklı kalan alüminyum bir şasi ile geliştirildi. iPhone 5 Lightning konektörüyle sunuldu. 
IPHONE 5S (2013)
iPhone 5S, 5'in tasarımını korudu ancak ana sayfa düğmesinin yerine Touch ID yani parmak izi okuyucusu yerleştirildi. Bu özellik ile Apple, parmak izi tarayıcısını akıllı telefon endüstrisinde standart bir özellik haline getirerek bir defa daha öncü oldu. iPhone 5S, A7 çipli 64 bit işlemciye sahipti. Ayrıca iOS 7 ile birlikte piyasaya sunuldu. 
IPHONE 5C (2013)
2013 Apple'ın bir günde iki iPhone'u ilk defa duyurduğu yıl oldu. Daha ucuz olan model iPhone 5C idi ve daha pahalı olanı 5S idi. iPhone 5C’nin dış kaplaması polikarbonat materyalden yapılmıştı. Bu telefon iPhone 5S ile karşılaştırıldığında göreceli olarak başarısız gösterildi.
IPHONE 6 VE 6 PLUS (2014)
2014 yılında Apple nihayet iPhone ile büyük bir başarı elde etti ve 4.7 inç iPhone 6 ve 5.5 inç iPhone 6 Plus'ı tanıttı. Her iki telefon da kavisli kenarlara sahip yeni bir tasarımdaydı. Bunun yanı sıra mobil ödemeler için NFC desteği de vardı ve iPhone'un öne çıkan özelliği haline gelen gelişmiş kameralar bulunuyordu.
IPHONE 6S VE IPHONE 6S PLUS (2015)
2015’te iPhone 6 ve 6 Plus’a oldukça benzeyen iki telefon tanıtıldı; iPhone 6S ve iPhone 6S Plus’ın camı daha sertti ve alüminyum kasa bükülmelere karşı daha az eğilimliydi. Ancak başka pek bir şey değişmemişti.
6S telefonlarda dokunsal geri bildirimle açılana kadar ekrana basarak menülere ve ön izlemelere hızlı bir şekilde erişim sağlayan ‘3D Touch’ adlı basınca duyarlı bir ekranla geldi. Bu özelliği Apple dört yıl sonra iPhone'lardan kaldırdı. 
IPHONE SE (2016)
2016'da Apple uygun fiyatlı olarak tanımlanan orta segment bir akıllı telefon tanıttı; iPhone SE. Bu telefon, iPhone 5S'ye benziyordu ancak daha hızlı yeni donanım özelliklerine sahipti ve fiyatı ise 399 dolardı. 4 inçlik ekran, kendisini daha büyük bir cihaza geçmeye hazır hissetmeyenler için mükemmeldi. 
IPHONE 7 VE 7 PLUS (2016)
iPhone 7 ve 7 Plus, daha iyi kameralar ve su geçirmezlik özelliklerini ekleyerek iPhone 6S'nin sunduğu özellikleri geliştirdi ancak tamamen yeniden tasarıma sahip değildi. Plus modeli, 2x yakınlaştırmaya sahip yeni bir çift kamera sistemi ve nesneler üzerinde alan derinliği sağlayan bir Portre Modu içeriyordu. Her iki model de mekanik ana düğmeyi tamamen dijital bir görünüme kavuşturdu. Ayrıca kulaklık jakı da çıkarıldı. 
IPHONE 8 VE 8 PLUS (2017)
iPhone 8 ve 8 Plus, Apple'ın iPhone'un 10. yılına damgasını vuran devrim niteliğindeki yeni cihazları olmadı. iPhone 6 ile başlayan son derece başarılı 4,7 inç ve 5,5 inç ekran boyutlarına sahip geleneğinin yenileriydi. Hem iPhone 8 hem de 8 Plus, iPhone 7 modellerinin devamı gibiydi, yalnızca daha iyi kameralara ve işlemcilere sahipti. 
IPHONE X (2017)
iPhone X ile Apple, fiziksel ana düğmeyi atarak ve tamamen yeni bir paslanmaz çelik kasaya uçtan uca bir OLED ekran ekleyerek iPhone’un tasarım kalıbını tamamen kırdı. Parmak izi okuyucu yerine Face ID’yi (yüz tanıma) getiren ilk şirket oldu. Ancak uygun bir fiyattan piyasaya çıkmadı; iPhone X, 999 dolardan satışa sunuldu.
IPHONE XS VE XS MAX (2018)
iPhone XS birkaç geliştirme dışında iPhone X'e benziyordu. Ancak Apple bu defa 6,5 inçlik devasa bir ekrana sahip ‘Max’ sürümü de piyasaya çıkardı. Apple büyük ekranlı iPhone çıkarmakta isteksizdi ancak iPhone XS Max ile bu gelenek değişti. 
IPHONE XR (2018)
2018 yılında Apple, iPhone XR'yi tanıttı. Bu modelde telefoto kamera ve 3D Touch yoktu ayrıca ekranı da OLED yerine LCD oldu. Ancak iPhone XR yine de kullanıcılara büyük bir ekran, Face ID, en yeni işlemci ve mükemmel pil ömrü sunuyordu. 749 dolarlık makul bir başlangıç fiyatıyla iPhone XR uygun olarak görüldü.  
IPHONE 11 (2019)
iPhone 11 ile Apple yeni bir ultra geniş kamera sundu. Yine de 64 GB'lık küçük bir depolama alanıyla gelmesine rağmen, giriş fiyatı da 699 dolardı. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...