Çinliler görünmez olmayı başardı

Çinliler görünmez olmayı başardı

TEKNOLOJİ Haberleri

Çinli bilim adamları 'görünmezlik pelerini' etkisi ortaya koyarak bir kedi ve balığı görünmez yaptı.

Çinli araştırmacılar, gerçekleştirdikleri deneyle bir kedi ve balığı görünmez kılmayı başardı. Deneye ait videoda, bir akvaryum balığı, su tankına yerleştirilen cihazın arkasında görünmez olurken, bir diğer görüntüde masanın üzerine yürüyen kedinin cihazın arkasında kalan kısmı görünmez hale geliyor. Singapur'un Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden Baile Zhang'ın başını çektiği araştırmada, etrafındaki ışığı bükerek nesneleri grünmez hale getiren ince cam paneller kullanıldı. Guardian gazetesiinin haberine göre, araştırmacılar, görünmezlik teknolojisinin nesneleri tamemen görünmek kılmak için ayarlanabileceğini ve 'güvenlik, eğlence ve gözetim uygulamalarında kullanılabileceğini' belirtti. Cornell Üniversitesi Kütüphanesi'nin online arşivinde yayımlanan araştırmada, 'akvaryum balığının altıgen cihazın içine girdiği zaman görünmez hale geldiği ve cihazın arkasında kalan bitkileri de kapatmadığı' belirtildi. Kedinin yer aldığı ikinci 'görünmezlik cihazı' ise doğrudan önünde veya arkasında duran insanları görünmez kılmak için geliştirildi. Arka plana çiçek ve bitki görüntüsü, ön tarafa cihaz yerleşitirildi. Kedi, cihazın arkasında durduğunda vücudunun alt kısmı görünmez oldu. Dahası, o esnada kedinin arkasında uçmakta olan sarı bir kelebek hala görülebiliyordu.
'ÇOK DAHA FAZLASI YAPILABİLİR'
Optik teknolojisiyle görünmezlik sağlayan cihazların için ilk adım Imperial College London araştırmacısı Sir John Pendry tarafından geliştirildi.
Pendry, 'dönüştürülebilir optiğin nesneler etrafındaki ışığın bükülmesini ve onları görünmez kılabileceğini' belirtmişti.
Pendry, 2011 yılında Birmingham Üniversitesi araştırmacılarıyla bir araya gelerek kalsit kristallerinden iki prizmayı birleştirmiş ve küçük nesneleri görünmez kılan bir piramit oluşturmuştu.
İngiliz bilim insanı, 'Çinli araştırmacıların geliştirdiği teknolojinin bir adım olduğunu ancak görünmezlik teknolojisinin hayvanları gizlemenin ötesine gitmesi gerektiğini' belirtti. Pendry, "Eğlenceden öte, bu bilimin arkasında ışığı kontrol edebilme düşüncesi var. Minyatür uydu iletişimleri bu alanda elde edilen faydalardan sadece biri" dedi.
##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...