Çinli üreticiler yıktı geçti! 450 telefon şirketi piyasadan çekildi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Çinli üreticiler yıktı geçti! 450 telefon şirketi piyasadan çekildi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber Merkezi

Akıllı telefon pazarlarında rekabet her geçen gün artarken, müşteriler tarafından daha az tercih edilen üreticiler piyasadan bir bir çekilmek zorunda kalıyor. Apple, Samsung, Xiaomi gibi teknoloji devleri bu pazara hakim olurken, son 6 yıl içinde pazarda var olan üretici sayısında ciddi bir azalma meydana geldi.

Pazar analizleri yapan Counterpoint platformunun paylaştığı verilere göre, 2017'den itibaren son 6 yıl içinde akıllı telefon markalarının sayısında ciddi bir değişim göze çarpıyor. 70'den fazla ülkedeki akıllı telefon satışlarını inceleyen uzmanlar, 2017'de küresel çapta pazarlarda bulunan 700 akıllı telefon markasının bulunduğunu ancak 500 kadar firmanın telefon pazarından çekilmesi nedeniyle 2023 yılında bu sayının 250'ye düştüğünü aktardı.

Counterpoint Research'ün yayınladığı verilerde dikkat çeken bir başka detay ise, pazardan çekilen üreticilerin yerel markalar olması. Küresel markaların sayısı 30'dan fazla olurken, yerel markaların sayısı yıldan yıla büyük bir düşüş gösterdi.

Hindistan, Orta Doğu, Afrika, Çin, Japonya ve Kore gibi çok sayıda bölgede yerel akıllı telefon markalarının birçoğu pazardan çekildi. Bu markaların bir kısmı, daha büyük şirketler tarafından satın alınırken, önemli bir kısmı ise tamamen kapandı.

ÇİNLİ ÜRETİCİLER PAZARI KASIP KAVURUYOR

Markaların sayısındaki azalmanın bir nedeni de donanımsal yetersizlikler olarak gösteriliyor; 5G ağlarına geçiş yapamayanlar ya da daha düşük kaliteli özelliklere sahip telefon üreten markalar gibi. Elbette bu tür telefonların kullanıcı tabanları gittikçe azaldı.

Hindistan'daki Micromax ve Bangladeş'teki Symphony gibi çok sayıda yerel marka önce üretim hacimlerini azalttı ve ardından mobil telefon pazarından tamamen çekildi. 

Pazardaki daralmanın en büyük nedenlerinden biri de Çinli telefon üreticilerinin sayısı ve niteliklerinin artması oldu. ABD'li Apple, Güney Koreli Samsung ile rekabet etmekte zorlanan firmalar, son yıllarda sayıları da müşteri tabanları da artan Xiaomi başta olmak üzere vivo, realme, OPPO gibi markalarla rekabet edemedi. Çünkü Çinli üreticiler, üst seviye donanım ve tasarım barındıran telefonları nispeten 'uygun' olarak tanımlanan fiyatlarla piyasaya sürdü.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...