Çin’in yapay güneşi 70 milyon derece ile rekor kırdı

Düzenleyen:
Çin’in yapay güneşi 70 milyon derece ile rekor kırdı

TEKNOLOJİ Haberleri

Çin'de geliştirilen ve 'yapay güneş' olarak anılan nükleer füzyon reaktörü, 70 milyon derecede 17 dakikadan fazla çalıştıktan sonra yeni bir dünya rekoru kırdı.

Güneş’in derinliklerindeki nükleer füzyon sürecine benzer bir reaksiyon oluşturmak ve sonsuz enerji kaynağı oluşturmak için çalışan Çin, 2020’de reaktörü aktif etti. Çinli bilim adamları, medyada sıklıkla 'yapay güneş' diye nitelenen ünlü nükleer reaktörün, son deneyde rekor kırdığını duyurdu.

Çin’de geliştirilen bu teknoloji, son testlerde Güneş’ten beş kat daha fazla sıcaklık üretmeyi başardı ve 70 milyon derecede 17 dakika 36 saniye boyunca çalıştı. EAST veya HL-2M Tokamak diye de anılan deneylerin nihai hedefi, Güneş’teki nükleer füzyon sürecini taklit ederek sabit ve temiz enerji üretmek.

Bilim adamları, Güneş’te gerçekleşen nükleer füzyon ortamının aynısını dünyada da kurarak sınırsız enerji elde etmenin peşinde.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...