Çin'in devasa teleskobu tam 76 'soluk pulsar'ı yakaladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Çin'in devasa teleskobu tam 76 'soluk pulsar'ı yakaladı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı

Çin'in devasa boyuta sahip Beşyüz Metre Aralıklı Küre Teleskobu, yine astronomi bilimi açısından önemli bir keşfe imza attı. Teleskop sayesinde bilim insanları, 76 'soluk pulsar'ı yakalamayı başardı.

Çin'in Beşyüz Metre Aralıklı Küre Teleskobu'nun (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope / FAST), 'soluk pulsar' adı verilen, kendi etrafında dönerken nadiren manyetizma yayan 76 nötron yıldızı keşfettiği bildirildi. Xinhua'nın haberine göre, Çin Bilimler Akademisine bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevlerinden araştırmacılar, gözlem sonuçlarını, Astronomy and Astrophysics Research dergisinde yayımladı.

Araştırmacılar, FAST'ın Ocak 2020'den bu yana yaptığı gözlemlerde tekil titreşimler için bir sorgulama kanalı oluşturarak 76 soluk pulsarı ayırt etti.

Bulgularını diğer uluslararası radyo teleskoplarının gözlemleriyle kıyaslayan araştırmacılar, standart bir soluk pulsarın titreşimlerinin nötron yıldızın manyetosferinin aynı bölgesinden kaynakladığını belirledi.

PULSAR ARAŞTIRMALARINA KATKI SUNACAK

Çin Bilimler Akademisinden bu alandaki önde gelen araştırmacılarından Han Cinlin, bulguların ölen yıldızların kalıntıları olan pulsarların ve onların titreşim karakterlerinin anlaşılması açısından önemli sonuçlara ulaşılmasını sağlayacağını vurguladı.

Ölen dev yıldızların patlayan çekirdeğinde oluşan pulsarlar, yüksek yoğunluk ve hızlı dönüş özelliği ile bilim insanlarına fizik yasalarının ekstrem koşullardaki durumunu gözleme imkanı sağlıyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK RADYO TELESKOBU 

Çin'in güneybatısındaki Guicou eyaletinde derin bir karstik çöküntü alanına kurulan FAST, 500 metre çapındaki çanağıyla, ABD'nin deniz aşırı toprağı Porto Riko'da kurulan 300 metre çapındaki Arecibo Teleskobu'nu geride bırakarak 'dünyanın en büyük radyo teleskobu' olmuştu.

Yıldızlar, galaksiler ve kara deliklerden yayılan radyo dalgalarını tespit için kullanılan dev teleskop, Ocak 2020'den bu yana düzenli gözlemlerini kaydediyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...