Huawei Mate 60 Pro ortalığı karıştırdı... Çin'den gelen görüntüler viral oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Huawei Mate 60 Pro ortalığı karıştırdı... Çin'den gelen görüntüler viral oldu

Teknoloji Haberleri  / Haber Merkezi

ABD, Çinli teknoloji devi Huawei Technologies için çip teknolojilerine erişimini engellemek amacıyla ambargo koymuştu. Ancak Çinli üretici, piyasaya sürdüğü son telefon modelinde yerli yapım çip (yonga seti) kullandı. Çin'den gelen görüntüler telefona ilginin yoğun olduğunu ortaya koyarken, öte yandan ABD harekete geçti. 

Huawei Mate 60 Pro, geçtiğimiz ay piyasaya sürülmesinden bu yana Çin'de büyük ses getirdi. Mate 60 Pro, Huawei'nin Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) tarafından üretilen kendi 'Kirin' çipleriyle çalışıyor. Araştırma firması TechInsights'ın analizine göre, çip, 7 nanometre üretim süreciyle geliştirildi ve 5G seviyesinde performansa sahip görünüyor.

Apple ve Samsung Electronics, 2018 civarında 7 nm çipli telefonları piyasaya sürmeye başlamıştı. Bu yüzden Kirin çipleri aslında, dünyanın önde gelen çip üreticileri tarafından seri üretimine başlanan 3 nm ve 4 nm çiplerin iki nesil gerisinde kalıyor. Ancak bu, SMIC'in en azından Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Samsung Electronics tarafından elde edilen ileri üretim teknolojilerine bir adım daha yaklaştığını gösteriyor.

HUAWEI'NİN ÇİPLERİ ABD'Yİ KIZDIRDI

Nikkei Asia'da yer alan habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Tam olarak özelliği ve bileşimi hakkında daha fazla bilgi alana kadar söz konusu çip hakkında yorum yapmayacağım" dedi. Sullivan daha sonra ABD'nin Huawei'ye uyguladığı teknoloji kısıtlamasına vurgu yaparak Huawei'nin çip üretimini nasıl başardığı konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Huawei Mate 60 Pro ortalığı karıştırdı... Çin'den gelen görüntüler viral oldu

ABD Temsilciler Meclisi Seçim Komitesi'nin Cumhuriyetçi başkanı Mike Gallagher, ABD'nin Huawei ve SMIC'e yaptığı tüm teknoloji ihracatına son verilmesi çağrısında bulundu.

Gelişmiş çiplerin seri üretimi, çip yapım cihazlarını ve malzemelerini kapsayan geniş bir tedarik zinciri gerektirir. Örnek olarak, iPhone 14, 4 nm yonga setiyle çalışıyor ve bir sonraki iPhone'un 3 nm çiple desteklenmesi bekleniyor. Bazı araştırmalara göre SMIC'in 7 nm çipleri gelişmiş litografi ekipmanı kullanmıyor ve üretim verimleri normal endüstri seviyelerinin altında.

Huawei'nin yeni akıllı telefonu önceki cihazlarla aynı seviyelerde sunacak seri üretim verimliliğine ulaşıp ulaşamayacağı belli değil. Yine de endüstri gözlemcileri, Mate 60 Pro'nun Huawei için bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. 

HUAWEI MATE 60 PRO ÖZELLİKLERİYLE GÖZ DOLDURUYOR

Mate 60 Pro, Huawei'nin tescilli işletim sistemiyle birlikte geliyor. Telefonda hasara dayanıklı cam, geniş açılı kamera ve kablosuz şarj özelliği bulunuyor. Aynı zamanda suya dayanıklı ve uydu iletişimi yapabilmekte. Huawei, Mate 60 Pro'nun 5G uyumlu olup olmadığını ise açıklamadı. 

IDC'nin verilerine göre Huawei, 2020 gibi yakın bir tarihte dünya çapında akıllı telefon satışlarında lider konumdaydı. Daha sonra ABD'nin yaptırımları nedeniyle Çinli dev büyük bir darbe aldı, önemli bileşenlere ve ekipmanlara ulaşamaz hale geldi. Bu Huawei'nin 5G teknolojisine geçişini geciktirdi. Huawei daha sonra bünyesinde yer alan Honor markasını sattı.

Huawei Mate 60 Pro ortalığı karıştırdı... Çin'den gelen görüntüler viral oldu

ÇİN'DE HUAWEI MATE 60 PRO ÇILGINLIĞI 

2023'ün ikinci çeyreğine ait en güncel verilere göre Huawei, satış sayıları açısından ilk beş telefon üreticisi arasında yer almıyor. Samsung, Apple ve Xiaomi sektörün liderleri ancak Mate 60 Pro Çin'de büyük ilgi görüyor, bu nedenle Huawei pazar payının bir kısmını geri alabilir.

https://twitter.com/TripInChina/status/1699801697906823187

Son olarak, Çin'den gelen görüntüler ülkede Huawei Mate 60 Pro telefona ilginin büyük olduğunu gösteriyor. X'te paylaşılan bir videoda Huawei mağazasının önünde kuyrukların oluştuğu görülürken, hemen karşısında yer alan Apple mağazasının ise adeta 'sinek avladığı' görüldü. O video, sosyal medyada viral hale geldi. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Refik Kurtlugil10 Eylül 2023 21:17

Mate 20 kullandım 4 sene hiç sorunsuz... Bu gün 60p pro aldım eşleştirip devam ediyorum... Ayrıca bilgisayarım de Huawei fakat bu Microsoft devamlı giriş yapıp rahatsız ettiği için kızıma verdim okulda kullanıyor... Huawei devam... Umarım bizim bu ıphone ve abd tekeline karşı tavrımızı taktir eder, sorunları giderme çabanızı hızlandırırsınız... Teşekkür ederim Huawei...

Sonraki Haber Yükleniyor...